Acasă Uncategorized Bucuresti: „AIDA”, inchide stagiunea 2010 – 2011 la Opera Națională Bucureşti

Bucuresti: „AIDA”, inchide stagiunea 2010 – 2011 la Opera Națională Bucureşti

DISTRIBUIȚI

101208 – 23052011 – Opera Naţională Bucureşti se apropie de închiderea stagiunii 2010-2011, după nouă luni în care a oferit publicului o varietate de evenimente speciale, premiere de operă şi balet, invitaţi din ţară şi străinătate, spectacole aniversare sau omagiale, lansări de carte, expoziţii, ateliere pentru copii şi tineri. Duminică, 29 mai,va avea loc ultima reprezentaţie a stagiunii – „AIDA” (Giuseppe Verdi). Spectacolul va fi dedicat uneia dintre marile mezzo-soprane care au marcat istoria Operei Naţionale Bucureşti – Iulia Buciuceanu.

Iulia Buciuceanu şi-a început studiile muzicale la Conservatorul din Iaşi şi le-a continuat la cel din Bucureşti, cu maeştrii Jean Rânzescu şi Jean Bobescu. În anul II de studiu a fost remarcată pentru talentul său şi a debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolul Ondine din opera „Rusalka” de Antonin Dvorak, obţinând un extraordinar succes. Au urmat roluri precum Polina din „Dama de pică” de Piotr Ilici Ceaikovski, Olga din „Evgheni Oneghin” de acelaşi compozitor, Maddalena din „Rigoletto”, Meg Page din „Falstaff”, Azucena din „Il Trovatore” – Giuseppe Verdi, Carmen din opera omonimă de Georges Bizet.

Iulia Buciuceanu este laureată a Concursului Internaţional de Canto de la Viena (1959), a Festivalului „Primăvara de la Praga” (1960), a Concursului Internaţional de la Sofia şi a Festivalului de Operă de la Helsinki (1962) şi a câştigat Marele Premiu la Concursul Internaţional de Canto de la Toulouse (1962). Faima sa a depăşit graniţele României, remarcându-se de-a lungul timpului pe scene din Franţa, fosta Iugoslavie, Rusia, Finlanda, China, Cehia, Mongolia, Bulgaria.

            Pe lângă acest palmares, Iulia Buciuceanu a mai interpretat roluri precum Ulrica din „Un ballo in maschera” de Giuseppe Verdi, Fricka din „Die Walküre” de Richard Wagner, Amneris din „Aida” de Giuseppe Verdi, Orfeu din „Orfeu” de Ch. W. Gluck, Venus din „Tannhäuser” de Richard Wagner, Mary din „Der fliegende Holläder” de Richard Wagner, Konceakovna din „Cneazul Igor” de Alexandr Borodin, Feodor din „Boris Godunov” de Modest Petrovici Musorgski.

Din distribuţia spectacolului „Aida” fac parte și doi solişti invitaţi din străinătate – mezzo-soprana de origine bulgară Elena Chavdarova (în rolul lui Amneris) şi tenorul român Daniel Magdal (Radames). Alături de aceştia vor evolua artiştii ONB: Mariana Colpoş (Aida), Marius Boloş (Regele), Horia Sandu (Ramfis), Ştefan Ignat (Amonasro), Liviu Indricău (Mesagerul), Dorina Cheşei (Marea preotească) şi soliştii de balet Mădălina Slăteanu, Magdalena Rădulescu, Alin Gheorghiu. Îşi vor da concursul orchestra şi corul ONB, coordonat de maestrul Stelian Olariu. Întreaga reprezentaţie se va desfăşura sub bagheta dirijorului invitat Alexandru Samoilă. – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.