100841 – 10052011 – Casa Regală anunță, printr-un document semnat de Regele Mihai I, ruperea, începând de astăzi, a tuturor legăturilor dinastice dintre Casa Regală a României și Casa Princiară de Hohenzollern. Astfel, potrivit documentului, ”Începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de Hohenzollern-Sigmaringen și va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de Casa Regală a României„. Începând cu data de 10 mai, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta și nu va mai folosi vreun titlu conferit de orice Șef al Casei Princiare de Hohenzollern. Palatul Elisabeta mai anunță că decizia au fost luată ”în conformitate cu dorințele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, și cu decizia Sa din anul 1921, de a conferi un caracter național și independent Dinastiei și Casei Noastre Regale” și ”urmând datoria mea față de istorie și față de urmașii
și succesorii mei”. ”Capul Casei Regale a României rămane singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincție”, se mai precizează în document. De asemenea, Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prin excluderea particulelor ”de Hohenzollern”, ”de Hohenzollern-Sigmaringen” și ”de Hohenzollern-Veringen”, în măsura în care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale a României.
Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României.
Casa de Hohenzollern este o familie dinastică de electori, regi și împărați ai Prusiei, Germaniei și României. Șvabi de origine (din Schwabenland, sudul Germaniei), își iau numele de la castelul Hohenzollern din vecinătatea orașului Hechingen (la câțiva km sud de Tübingen, landul Baden-Württemberg).
Motto-ul acestei dinastii, fondate în secolul al XI-lea, este Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu).
În România, pe 10 mai 1866, dinastia de Hohenzollern este aleasă ca dinastie domnitoare de conducerea politică în frunte cu Ion Brătianu.
Pe tronul Romîniei, au urcat, pe rând, Carol I (principe al Romaniei 1866 – 1881, rege 1881-1914), Ferdinand I al României (1914-1927), Mihai I al României (1927-1930 și 1940-1947) și Carol al II-lea al României (1930-1940). – www.promptmedia.ro