Acasă Uncategorized Bucuresti: Dupa refuzul Romaniei de a privatiza si ultimele obiective strategice, FMI...

Bucuresti: Dupa refuzul Romaniei de a privatiza si ultimele obiective strategice, FMI a reviziut prognoza pentru tara noastra

DISTRIBUIȚI

100768 – 08052011 –  După întâlnirea avută sâmbătă, la Palatul Cotroceni cu delegaţia FMI, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că „România iese din recesiune, nu şi din criză”. În prezent sunt semne că România va ieşi din recesiune, dar acest lucru nu înseamnă că ţara noastră iese şi din criză.

„Deşi nu s-au încheiat calculele pe trimestrul I, cele realizate pe primele două luni ale anului, ianuarie – februarie, ne îndreptăţesc să prognozăm o creştere economică de 0,4 la 0,6, în trimestrul I 2011 faţă de trimestrul IV din 2010. Ceea ce se traduce prin ieşirea din recesiune. Atenţie, spun recesiune, nu din criză. Deocamdată toată Europa este într-o situaţie destul de dificilă în ceea ce priveşte ieşirea din criză. Deci vorbim strict de ieşirea tehnică din recesiune. Economia României nu mai scade şi îşi ia un curs de creştere”, a afirmat Traian Băsescu.

 

 

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că prognoza pentru anul 2011, de atingere a unei creşteri de 1,5% a PIB, se menţine, dar pentru 2012 s-a revizuit la 3,5%.

„Prognoza pentru 2011 se menţine şi pentru 2012. Analizându-se evoluţiile din UE, ne propunem un obiectiv prudent, adică o creştere de 3,5%, deci e o revizuire, de la 4,5% la 3,5%, deci ne propunem o creştere economică undeva între 3,5% la 4% din PIB, menţinând obiectivul de deficit pentru 2012, ca şi pentru 2011. Deşi nu s-au încheiat calculele pe trimestrul I, cele realizate pe primele două luni ale anului, ianuarie – februarie, ne îndreptăţesc să prognozăm o creştere economică de 0,4 la 0,6, în trim I 2011 faţă de trim IV din 2010. Ceea ce se traduce prin ieşirea din recesiune. Atenţie, spun recesiune, nu criză”, a mai afirmat preşedintele.

Delegaţia FMI trebuia să fie primită la Administraţia Prezidenţială în cursul zilei de vineri, însă din cauza unor discuţii apărute pe marginea privatizării unor obiective stabilite de FMI întâlnirea a fost amânată cu o zi. Misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusă de Jeffrey Franks, a discutat sâmbătă cu ministerele şi autorităţile implicate în elaborarea Scrisorii de Intenţie. La sosirea în România, Jeffrey Franks anunţa discuţiile au în vedere, în principal, eficientizarea celor 18 companii de stat din domeniile transporturilor şi energiei, îmbunătăţirea accesării fondurilor structurale şi liberalizarea pieţii gazelor.

După discuţiile de la Ministerul Finanţelor Publice, Jefrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România,  a apreciat că există „progrese foarte bune”.

Negocierile FMI cu Bucureşti-ul au început la sfârşitul lunii aprilie, pentru prima evaluare a noului acord stand-by de tip preventiv încheiat cu România. Concluziile  vor fi prezentate, luni, 9 mai, la sediul BNR.

Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este de tip preventiv, ridicându-se la 3,6 miliarde de euro. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu UE, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială. Banii de la FMI pot fi traşi numai în cazuri excepţionale. Toată suma pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord, va fi destinată Băncii Naţionale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.