Acasă Uncategorized Bucuresti: Independenţa judecătorilor români, evaluată de ONU

Bucuresti: Independenţa judecătorilor români, evaluată de ONU

DISTRIBUIȚI

101155 – 20052011 – Raportorul special al ONU privind independenţa judecătorilor şi avocaţilor, Gabriela Knaul de Albuquerque e Silva, vizitează România, la invitaţia Guvernului. În cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Ministerul Afacerilro Externe cu secretarul de stat Doru Costea, raportorul ONU a evidenţiat  importanţa contactului cu realităţile din România pentru redactarea unor concluzii preliminare şi a unui raport cât mai obiective, care să conţină,  totodată, recomandări constructive pentru consolidarea reformei sistemului judiciar din ţara noastră.

Programul în România al oficialului ONU cuprinde, pe lângă discuţiile de la  MAE, întrevederi la Ministerul Justiţiei, Parchetului General, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituţională, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării,  ANI, Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din cadrul Senatului României, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Curţile de Apel Iaşi şi Cluj,

 

 

 

 

 precum şi  Uniunea Naţională a Barourilor din România.

De asemenea, Raportorul special va avea întâlniri şi cu organizaţii neguvernamentale şi asociaţii profesionale relevante.

În baza mandatului său, Raportorul special va analiza aspecte legate de reforma justiţiei, accesul la justiţie, asistenţa juridică, asigurarea unui proces echitabil, exercitarea profesiei de magistrat.

Mandatul de raportor special pentru independenţa judecătorilor şi avocaţilor a fost creat în 1994, de fosta Comisie pentru Drepturile Omului, şi reînnoit în 2008, de Consiliul Drepturilor Omului. De la crearea mandatului, raportorii speciali au realizat peste 25 de vizite de lucru în ţări de pe toate continentele, inclusiv în state membre UE (Belgia, Italia, Marea Britanie, Slovacia).

Gabriela Knaul (Brazilia) a fost desemnată de Consiliul Drepturilor Omului în funcţia de Raportor special al ONU privind independenţa judecătorilor şi avocaţilor la 1 august 2009, pentru o perioadă de trei ani. Deţine o experienţă îndelungată de judecător şi este expert în justiţie penală şi în administrarea sistemelor judiciare. Pe parcursul mandatului său, a mai efectuat vizite în Columbia, Mexic, Mozambic şi, recent, în Bulgaria.

 Vizita se va încheia pe 24 mai. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.