Acasă Uncategorized Bucuresti: Românii din Timoc, la Comisia senatorială pentru românii de pretutindeni

Bucuresti: Românii din Timoc, la Comisia senatorială pentru românii de pretutindeni

DISTRIBUIȚI

101165 – 20052011 – Delegația românilor din Timoc (dr. Pedrag Balasevic, preşedinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Dragan Demic, vicepreşedinte al aceluiaşi partid, Zavişa Jurj, preşedinte al Asociaţiei culturale Ariadnae Filum şi preotul Boian Aleksandrovic, Protopop al BOR pentru “Dacia Ripensis”) s-a întâlnit cu președintele Comisiei pentru relațiile cu Romanii de Pretutindeni din Senatul României, senatorul Viorel Badea, transmite Romanian Global News.

Delegația din Timoc a invocat modul fraudulos în care autoritățile sârbe, prin partidele sârbești și prin presiuni ale poliției și procuraturii, au preluat Consiliul Național al Minorității Naționale Rumâne din Serbia, consiliu reprezentând pe românii din Timoc. În acest sens, a fost anunțată intenția de retragere din acest consiliu marionetă, care mai nou vrea să inventeze o nouă limbă și nerecunoașterea lui ca instituție reprezentativă pentru românii din Timoc.

Delegația a informat și despre faptul că deși au fost strânse semnături pentru introducerea în 13 școli a orelor de limba, cultura și civilizație românească, autoritățile sârbe au refuzat punerea în practică a acestei măsuri.

Liderii români din Timoc au prezentat presiunile la care sunt supuși, , fiind anchetați de poliție și procuratura sârbă sub diverse pretexte.

Părintele Boian Alexandrovic a prezentat situația gravă și presiunile la care este supusă Biserica Ortodoxă Română din Timoc, faptul că primarii nu da aprobare pentru construirea de biserici ale BOR în satele românești.

După întâlnirea cu delegația din Serbia, senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru relațiile cu Românii de Pretutindeni,a declarat pentru Romanian Global News că Serbia nu trebuie să-și facă iluzii în ceea ce privește ratificarea de către Parlamentul României a Acordului de Stabilizare și Asociere cu UE. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.