Acasă Uncategorized Bucureşti: A şaptea rundă de negocieri româno-americane privind scutul antirachetă

Bucureşti: A şaptea rundă de negocieri româno-americane privind scutul antirachetă

DISTRIBUIȚI

100641 – 04052011 – La Bucureşti are loc astăzi runda a şaptea de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă pe care SUA intenţionează să îl dezvolte în Europa. În cadrul acestei runde, delegaţia română va fi condusă de Bogdan Aurescu, secretar de Stat, şi va avea o componenţă inter-instituţională. Delegaţia SUA va fi condusă de Ellen Tauscher, subsecretar de Stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. Vizita subsecretarului de Stat al SUA survine în contextul anunţului public al locaţiei din România în care vor fi amplasate elemente ale sistemului american de apărare antirachetă. Programul acestei runde de negocieri va permite abordarea acelor subiecte de ordin tehnic şi juridic aflate în continuare în discuţie, în contextul în care textul Acordului aflat în negociere este, în mare parte, convenit, precizează MAE într-un comunicat. Pe baza progreselor semnificative înregistrate pe parcursul rundelor precedente, runda a şaptea de negocieri va permite avansarea discuţiilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 în sensul finalizării, în perioada următoare, a procesului de negociere privind Acordul referitor la amplasarea, pe teritoriul , a unor elemente ale sistemului american antirachetă.

Pe 3 mai a. c., preşedintele României a făcut publică decizia CSAT privind amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă la unitatea militară Deveselu, situată în judeţul Olt. Anunţul este o decizie importantă de etapă, care survine unor progrese semnificative realizate în cele şase runde de negociere pe marginea Acordului care s-au desfăşurat până în prezent. Rundele anterioare au avut loc la 17 iunie 2010, la 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010, 8 martie 2011 şi 6 aprilie 2011.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa.

Sistemul este dezvoltat într-o abordare adaptivă în etape, de natură să garanteze acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune, se mai spune în comunicatul MAE. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.