Acasă Uncategorized Bucureşti: Afecţiunile musculo-scheletice îi costă o grămadă de bani pe angajatorii şi...

Bucureşti: Afecţiunile musculo-scheletice îi costă o grămadă de bani pe angajatorii şi guvernul din România

DISTRIBUIȚI

100634 – 03052011 – 22% din zilele de absenţă de la lucru în România se datorează afecţiunilor musculo-scheletice ca urmare a efortului fizic, arată un raport publicat marţi de Liga Română Contra Reumatismului.

Conform raportului, 42% dintre angajaţii români acuză anual dureri de spate ca urmare a condiţiilor de muncă, una dintre cele mai mari rate între ţările europene. De asemenea, 30% dintre angajaţii români acuză dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor şi membrelor superioare. 143.000 dintre români suferă de artrită reumatoidă, o boală ale cărei costuri anuale sunt estimate la 619 milioane euro, mai arată concluziile raportului realizat de organizaţia The Work Foundation din Marea Britanie.

„Este posibil ca multe dintre zilele lucrătoare să se piardă ca urmare a afecţiunilor musculo-scheletice (AMS) cum ar fi durerile lombare joase, de braţe sau tensiunile la nivelul gâtului sau afecţiunile articulaţiilor. Într-adevăr, AMS reprezintă una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de muncă în România. Prin urmare, de cele mai multe ori, AMS îi costă pe angajatorii şi guvernul român o sumă considerabilă de bani reflectată în productivitatea pierdută.”, a declarat Steve Beven, director The Work Foundation.

Privind în viitor, cu perspectiva unei forţe de muncă care îmbătrâneşte, a unei creşteri a obezităţii, a unei reduceri a exerciţiului şi activităţii fizice şi a condiţiei fizice, în general, a populaţiei, este probabil ca incidenţa şi efectele afecţiunilor musculo-scheletale să se intensifice şi să se înrăutăţească mai degrabă decât să se îmbunătăţească pe termen mediu sau lung. Acest lucru va afecta calitatea vieţii la locul de muncă pentru mulţi lucrători români, iar capacitatea productivă a forţei de muncă româneşti va fi afectată în mod advers.

Despre afecţiunile musculo-scheletice (AMS) – Afecţiunile cronice, cum ar fi artrita reumatoidă şi durerea în partea inferioară a spatelui, sunt responsabile pentru mii de persoane care nu-şi pot menţine locul de muncă pe întreg teritoriul României şi în lume. AMS reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni care atacă muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii funcţionale persoanelor afectate. Impactul AMS depăşeşte simptomele fizice imediate; afecţiunile afectează stima de sine, calitatea vieţii, viaţa de familie şi situaţia financiară a unei persoane. Diagnosticarea şi intervenţia timpurie pot ajuta persoanele afectate de AMS să rămână în formă şi mai mult timp la locul de muncă, fapt care va avea un efect pozitiv nu doar asupra lor, dar şi asupra economiei şi societăţii europene, în general.

Impactul şi costurile – Intervenţia timpurie este crucială pentru recuperarea şi auto-gestionarea individuală; aceasta poate contribui la un număr redus de zile lucrătoare pierdute şi la productivitatea redusă provocată de AMS.

Costurile directe ale AMS includ costurile prevenţiei, detectării, tratamentului, reabilitării şi îngrijirii pe termen lung. Costurile indirecte ale AMS includ volumul de muncă pierdut datorită unei capacităţi reduse de activitate, productivitate pierdută, câştiguri pierdute, şanse pierdute pentru membrii familiei şi impozit pe venit pierdut.  Costurile intangibile includ povara psihosocială ca urmare a calităţii reduse a vieţii, cum ar fi stresul la locul de muncă, stresul economic, stresul familial şi suferinţa (OMS, 2003). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.