Acasă Uncategorized Bucureşti: ANCOM va adopta anul acesta strategia de dezvoltare a serviciilor mobile...

Bucureşti: ANCOM va adopta anul acesta strategia de dezvoltare a serviciilor mobile de bandă largă în România

DISTRIBUIȚI

100918 – 12052011 –   “Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va elabora şi adopta în anul 2011 o strategie de dezvoltare a serviciilor BWA în benzile de frecvenţe 2500-2690 MHz şi 790-862 MHz şi va aloca resursele de spectru din benzile destinate acestor servicii printr-o procedură de selecţie în cursul anului 2012”, a declarat Bogdan Iana, Directorul Direcţiei Executive Administrare Spectru şi Resurse de Numerotaţie din cadrul ANCOM cu ocazia conferinţei internaţionale „Strategii pentru spectrul radio – necesitate, oportunitate, implicare”, care a avut loc astăzi.

Printre obiectivele urmărite de ANCOM în alocarea frecvenţelor se numără creşterea penetrării serviciilor de bandă largă, stimularea competiţiei pe piaţa de comunicaţii mobile, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructura naţională şi promovarea inovaţiei, alocarea eficientă a spectrului către operatorii care îl vor valorifica cel mai bine şi realizarea unei corelaţii optime cu benzile deja licenţiate destinate aceloraşi servicii (benzile 900 MHz, 1800 MHz şi 2100 MHz).

Reprezentantul ANCOM a arătat că, în condiţiile în care la sfârşitul acestui an expiră licenţele deţinute de operatorii Orange Romania şi Vodafone România pentru benzile de frecvenţe de 900 MHz şi 1800 MHz, pentru dezvoltarea cât mai rapidă a acoperirii cu reţele şi servicii BWA, Autoritatea analizează două posibile soluţii pentru procedura de alocare a spectrului de frecvenţe în cele patru benzi de interes pentru implementarea serviciilor de bandă largă în România.

Astfel, prima opţiune este ca licenţele în benzile de frecvenţe de 900 MHz şi 1800 MHz deţinute de către Orange Romania şi Vodafone România să fie prelungite până la mijlocul anului 2014 când vor expira cele mai recente licenţe acordate companiei Cosmote în aceste două benzi şi organizarea în anul 2012 a unei proceduri de selecţie pentru benzile 800 şi 2600 MHz, simultan cu benzile 900 şi 1800 MHz, drepturile de utilizare urmând a intra în vigoare în anul 2013, respectiv 2014.

O a doua opţiune este ca toate cele trei licenţe alocate în banda de 900, respectiv de 1800 MHz, să fie prelungite până la sfarşitul anului 2021, când vor expira cele mai nou alocate licenţe în banda de 2100 MHz către companiile Cosmote şi RCS & RDS şi organizarea în anul 2012 a unei proceduri de selecţie pentru benzile 800 şi 2600 MHz, urmând ca drepturile de utilizare a acestor benzi să intre în vigoare în anul 2013. În acest caz, până cel târziu în anul 2020, ANCOM va elabora o strategie de refarming (analiză şi realocare) a tuturor acestor benzi.

O altă opţiune ar putea apărea în urma consultării cu industria de comunicaţii din România, care va avea loc înaintea adoptării strategiei de dezvoltare a serviciilor mobile de bandă largă în România.

“Chiar în aceste zile am primit şi rezultatele studiului de impact al utilizării benzilor de 900 şi 1800 MHz pentru servicii de generaţia a treia. Studiul va influenţa strategia de dezvoltare a serviciilor de bandă largă în România întrucât concluziile sale arată că este necesar să aplicăm cel puţin un remediu concurenţial pe piaţa serviciilor de comunicaţii mobile. În urma analizei cantitative şi calitative complexe a unei varietăţi de remedii posibile care să răspundă la distorisunile concurenţiale identificate,  au fost reţinute trei soluţii posibile. Fiecare din soluţiile reţinute conţine combinaţii de mai multe remedii, în formulări diferite şi cu un calendar de implementare adecvat. Exemple de remedii avute în vedere în conturarea soluţiilor sunt: eliberarea unui bloc de frecvenţă de 5MHz în banda de 900MHz, roaming naţional, încheierea de acorduri de partajare a infrastructurii între operatori. Combinaţia de remedii ce urmează a fi implementată de ANCOM va fi stabilită în urma unui proces de consultare publică cu industria”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. Pentru asigurarea unor portofolii de spectru echitabile pentru toţi operatorii care deţin drepturi de utilizare în benzile de frecvenţe destinate furnizării de reţele şi servicii de comunicaţii de bandă largă (alocate sau care urmează a fi alocate), ANCOM ia în considerare ca la momentul procedurii de selecţie pentru alocarea spectrului să impună unele restricţii privind cantitatea maximă de spectru care poate fi obţinută de un operator în banda de 800 MHz, luând în calcul şi cantitatea de spectru deţinută în banda de 900 MHz (pentru operatorii GSM). Autoritatea intenţionează, de asemenea, să dea posibilitatea participanţilor la procedura de selecţie să-şi stabilească cerinţele minime individuale de spectru de care au nevoie pentru dezvoltarea modelului de business propriu şi va impune un set minim de condiţii de utilizare a spectrului, incluzând gradul de acoperire cu servicii, termenele pentru atingerea acestui grad de acoperire şi condiţii tehnice pentru asigurarea coexistenţei cu alte aplicaţii permise în bandă sau în benzile adiacente. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.