Acasă Uncategorized Bucureşti: Atenţie sporită la băncile greceşti!

Bucureşti: Atenţie sporită la băncile greceşti!

DISTRIBUIȚI

101335 – 27052011 – Dacă îşi fac temele în ceea ce priveşte reformele, nici România şi nici alte state emergente din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) nu vor fi afectate de situaţia actuală din Grecia. Concluzia îi aparţine economistului Nouriel Roubini, supranumit de presa internaţională „Dr. Doom” datorită previziunilor pesimiste pe care le face asupra economiei. Roubini este recunoscut pe plan mondial pentru faptul că a prevăzut criza creditelor din SUA în 2007. În ceea ce priveşte situaţia din Grecia, economistul a subliniat, cu ocazia unui seminar pe teme economice ţinut la Bucureşti, că nu se mai pune problema lui „dacă”, ci a lui „cum”, când vine vorba despre restructurarea datoriei publice a statului elen. Roubini a declarat că în cazul Greciei, unde datoria publică a urcat la 160% din PIB, statul nu mai poate gestiona singur situaţia.  

 

 

 

 

 

La câteva ore după această declaraţie, Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrup (consiliul miniştrilor de finanţe din UE), a declarat că este posibil ca FMI să nu mai acorde Greciei tranşa programată pentru luna viitoare, după cum anunţă presa economiucă internaţională. În urma acestui anunţ bursa americană s-a „înroşit”, scăderea fiind amplificată şi de temerile investitorilor privind o revenire şi mai anevoioasă a economiei SUA.

Economiştii locali susţin că efectele crizei din Grecia, despre care din ce în ce mai mulţi economişti cred că va intra în incapacitate de plată, asupra României sunt limitate.
„Singura verigă dintre cele două economii este sistemul bancar. Trebuie subliniat însă că băncile locale nu sunt filiale ale băncilor elene, ci sunt de sine stătătoare, ceea ce înseamnă că atât timp cât în România ele sunt solide, şi sunt, nu vor fi probleme notabile”, a declarat pentru gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii.

Băncile greceşti deţin circa 17% din activele sistemului bancar românesc, cele mai importante instituţii de creditare, după valoarea activelor, fiind Alpha Bank, locul şase în topul celor mai mari bănci, şi Bancpost, care ocupă locul nouă. Alături de ele se mai află şi Pireus, Banca Românească, Emopiriki şi ATE Bank. Oficialii ATE Bank au anunţat la începutul acestei săptămâni că vor vinde participaţia majoritară la filialele din România şi Serbia.

Oficialii BNR susţin că băncile elene prezente în România sunt cât se poate de sănătoase. „Vorbesc în Grecia cel puţin săptămânal. Contactul cu ei este permanent. Rambursări anticipate de surse atrase din Grecia până acum nu s-au raportat, decât cele la scadenţă”, a declarat recent Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.. „Solvabilitatea lor este mai mare decât media pe sistem, calitatea activelor este la media pe sistem, lichiditatea este bună”, a adăugat oficialul băncii centrale.

Chiar dacă ele sunt sănătoase, există însă riscul contagiunii, după cum susţine Radu Crăciun. „Este posibil ca anumite ştiri proaste despre băncile-mamă din Grecia să le afecteze, prin ricoşeu, pe cele de la noi”, spune Crăciun. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.