Acasă Uncategorized Bucureşti: Banca Naţională ia măsuri pentru limitarea creditului de consum în valută

Bucureşti: Banca Naţională ia măsuri pentru limitarea creditului de consum în valută

DISTRIBUIȚI

100717 – 05052011 – BNR a anunţat că va lua măsuri macroprudenţiale pentru a limita creditul de consum în valută. Doar creditele ipotecare vor putea fi accesate în euro la fel ca până acum.

„Nu dorim să atacăm creditul în valută pentru debitorii care au venituri în valută. De exemplu exportatorii, ar fi contraproductiv”, spune guvernatorul care adaugă că şi în cazul creditului pentru locuinţe, a creditul ipotecar, a creditul pe termen lung, în general, ar fi o problemă. „O spun aşa, ca pe o părere personală: nu are rost să dăm la o parte un risc – riscul valutar – şi să îl înlocuim cu alt risc – riscul de dobândă”, spune guvernatorul Isărescu. „Dacă facem asta avem două opţiuni: fie renunţăm la creditul pe termen lung, creditul ipotecar – şi avem nevoie de astfel de credite -, fie avem riscul de dobândă”.

Asta se întâmplă în condiţiile în care pieţele financiare din România sunt destul de slab dezvoltate, nu avem fonduri de pensii care să investească pe termen lung, iar adâncimea pieţei monetare interbancare este mică.

Pe de altă parte, BNR va adopta în următoarele luni măsuri macroprudenţiale pentru limitarea creditului de consum în valută, acestea urmând să fie agreate cu băncile comerciale, potrivit lui Cristian Popa, viceguvernator BNR. „Vom limita creditul de consum în valută prin măsuri macroprudenţiale în următoarele luni. Am discutat la nivelul BNR şi cu băncile comerciale şi unele dintre ele au propus chiar interzicerea acestuia, însă nu cred că este cazul’, a zis Cristian Popa. Restricţiile, a precizat acesta, ar putea ţine de activele care oferă randamente în valută sau sursele de venit în valută ale celor care vor să fie creditaţi. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.