Acasă Uncategorized Bucureşti: Bogdan Aurescu: Orice strategie de promovare a poziţiilor României trebuie să...

Bucureşti: Bogdan Aurescu: Orice strategie de promovare a poziţiilor României trebuie să ia în calcul noua forţă de influenţă a Parlamentului European

DISTRIBUIȚI

101089 – 18052011

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat miercuri la dezbaterea cu tema „Tratatul de la Lisabona: implicaţii asupra instituţiilor şi politicilor româneşti” organizată de Institutul European din România, în colaborare cu Camera Deputaţilor şi Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor. Discuţiile au avut ca punct de plecare studiul cu acelaşi titlu, elaborat în cadrul proiectului „Strategy and Policy Studies – SPOS 2010” al Institutului European din România.

Bogdan Aurescu a avut o intervenţie privind sistemul de coordonare a afacerilor europene în România şi implicaţiile Tratatului de la Lisabona asupra acestui sistem şi a politicilor româneşti. În cadrul intervenţiei, a evidenţiat principalele inovaţii instituţionale aduse de Tratatul de la Lisabona, mai ales consolidarea rolului Parlamentului European şi transformarea co-deciziei în procedură legislativă ordinară, implicarea parlamentelor naţionale în procesul decizional european şi extinderea domeniilor de aplicare a votului cu majoritate calificată în cadrul Consiliului.

În ceea ce priveşte promovarea poziţiilor României, a subliniat că o negociere reuşită depinde, în mare măsură, de o bună funcţionare a coordonării interinstituţionale la nivel naţional. A salutat implicarea crescută a parlamentelor naţionale care are ca scop să aducă un plus de legitimitate procesului decizional european, dar şi să asigure o mai bună informare şi implicare, la nivel intern, asupra subiectelor de pe agenda europeană, asigurându-se astfel o fluiditate şi o comunicare consolidată între planul politic naţional şi cel european.

Nu în ultimul rând, a precizat că orice strategie de promovare a poziţiilor României trebuie să ia în calcul, în contextul creat de Tratatul de la Lisabona,  noua forţă de influenţă a Parlamentului European şi necesitatea de a identifica partenerii cu obiective şi interese similare, la toate nivelurile, atât guvernamental, cât şi parlamentar, pentru a creşte astfel, capacitatea României de a-şi promova cu eficacitate poziţiile naţionale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.