Acasă Uncategorized Bucureşti: CNCD: Profesorul Florin Tudose a discriminat femeile din mass-media

Bucureşti: CNCD: Profesorul Florin Tudose a discriminat femeile din mass-media

DISTRIBUIȚI

100837 – 10052011 – Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancţionat cu avertisment pe profesorul Florin Tudose, potrivit art. 2 alin. 11 şi art. 26 alin. 1 din O.G. nr.137/2000, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

            Decizia cu avertisment a fost dată în urma sesizării formulate de deputatul PNL Cristina Ancuţa Pocora, preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, care a reclamat Consiliului că Florin Tudose, prin declaraţia sa publicată de Inpolitics, „a adus grave prejudicii de imagine doamnelor şi domnişoarelor care lucrează în mass-media şi, în ultimă instanţă, femeii în general”. În plus, această declaraţie a fost preluată de presă şi de mai multe posturi de televiziune.

            ”Aș susține oricând o lege care să presupună ca moderatorii de televiziune și comentatorii politici care intră într-o emisiune televizată să fie examinați psihic înainte de a avea acces pe sticlă. Să fiu eu sigur că sunt într-o stare mentală perfectă când vorbesc acolo. Spun asta deoarece, ceea ce văd, ascult sau citesc în mass-media, mă face să cred că oamenii ăștia nu au nicio legătură cu realitatea. Că ei vorbesc despre lucruri care nu se întâmplă niciodată. Nu sunt misogin, dar cred că femeile din mass-media ar trebui să fie ținta unei astfel de legi. Nu mă refer doar la cele din televiziune, ci și la cele de la radio, fiindcă diferența nu este foarte mare. Am pacienți care au dezvoltat nevroze din pricina unor moderatoare de televiziune. Este incredibil.  Mi-au spus că atunci când o văd pe cutare sau pe cutare le vine să spargă televizorul”, dezvăluia, printre altele, profesorul Florin Tudose în Inpolitics, titlul materialului fiind elocvent – ”Femeile din mass-media ar trebui controlate psihiatric”.

            „S-a realizat un act discriminator la adresa femeilor, deoarece din categoria profesională a moderatorilor TV şi a comentatorilor politici, petentul a singularizat femeile ca fiind genul care au nevoie de examen psihologic”, se arată în decizia Colegiului CNCD.

             „Am argumentat în cadrul audierilor de ce declaraţiile domnului Florin Tudose sunt discriminatorii, defăimătoare şi aduc grave prejudicii imaginii femeilor din mass-media şi femeilor în general. Intervenţia mea a fost determinată de faptul că domnul Tudose, prin meseria de psihiatru pe care o practică, poate induce opiniei publice impresia că femeile din mass-media au probleme grave psihiatrice şi că ar trebui să se trateze. Or, astfel de afirmaţii sunt extrem de priculoase, dăunătoare, cu atât mai mult cu cât opinia sa poate fi considerată la nivel de percepţie publică, ca una avizată, de specialitate, existând riscul unei stereotipii de gen”, a declarat deputatul PNL Cristina Ancuţa Pocora.

            Preşedinta Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi regretă că un fapt evident, dovedit şi prezentat cu claritate, a determinat o motivare a hotărârii CNCD care nu reţine toate argumentele pe care le-am exprimat atât la audieri şi în concluziile scrise.

            „Parcurgând textul horărârii CNCD am constatat că argumentaţia este incompletă în raport cu elementele prezentate în dosarul plângerii. În ceea ce priveşte argumentaţia, reţin opinia concurentă a domnului Isvan Haller, membru al Colegiului Director, care acoperă obiectul petiţiei pe care am înaintat-o. Doamnia sa afirmă, în hotărârea Colegiului Director al CNCD, că s-a adus o atingere şi a dreptului de demnitate, aşa cum este definit prin art. 15 al O.G. nr. 137/2000. Afirmaţia (domnului Tudose – n.n.) care face obiectul petiţiei, reprezintă un comportament manifestat în public – prin intermediul unui post de televiziune – care vizează crearea unei atmosfere degradante, umilitoare îndreptată împotriva unui grup de persoane – femeile, în general, pe criteriul de gen şi moderatoarele în special, pe criteriul de gen şi criteriul socio-profesional”, a subliniat Cristina Ancuţa Pocora. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.