Acasă Uncategorized Bucureşti: Curs opţional „Dezbatere, oratorie şi retorică” pentru învăţământul liceal

Bucureşti: Curs opţional „Dezbatere, oratorie şi retorică” pentru învăţământul liceal

DISTRIBUIȚI

100619 – 03052011 – Liceenii din România vor putea urma începând din toamnă, odată cu noul an școlar, disciplina „Dezbatere, oratorie şi retorică”. Ministerul Educaţiei a aprobat programa şcolară pentru acest opţional, care urmează a fi studiat o oră pe săptămână, pe durata unui an şcolar, indiferent de profilul sau specializarea liceului.

Introducerea acestei discipline în curriculumul la decizia şcolii vizează dezvoltarea deprinderilor elevilor de gândire analitică şi de exprimare personală, cultivarea toleranţei fată de pluralismul opiniilor, precum şi dezvoltarea capacităţii de abordare transdisciplinară a problematicii supuse analizei şi dezbaterii. Totodată, disciplina opţională „Dezbatere, oratorie şi retorică” vine să promoveze valori şi atitudini precum gândire critică şi flexibilă, autonomie în gândire, atitudine pozitivă faţă de comunicare, toleranţă faţă de valorile, opiniile şi argumentele celorlalţi, participarea la viaţa socială fundamentată pe opinii şi acţiuni întemeiate. 

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, susţine că „opţionalul a fost conceput împreună cu partenerii de la Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi vizează, înainte de toate, formarea de competenţe în rândul elevilor de liceu, pe care ni-i dorim cetăţeni implicaţi activ în viaţa socială.  Ne propunem ca, la finalul cursului, elevii să ştie să susţină un dialog argumentativ, să folosească tehnicile de argumentare şi contra-argumentare, şi să sintetizeze informaţiile de care dispun pentru susţinerea argumentaţiei.”

Dezbaterile academice reprezintă o metodă complexă de formare şi poate fi regăsită în educaţia tinerilor din diferite ţări ale lumii, fie ca activitate curriculară, fie ca preocupare extracurriculară.

Oana Badea precizează că „opţionalul vine în completarea Concursului naţional de oratorie şi dezbatere Tinerii dezbat, aflat anul acesta la cea de-a treia ediţie. Semnalele pozitive pe care elevii şi profesorii participanţi la competiţie ni le-au dat în cei doi ani de concurs au fost cele care ne-au condus spre acest demers.”

În contextul creat de Legea Educaţiei Naţionale, această disciplină opţională se înscrie în două dintre obiectivele importante ale textului legislativ: creşterea până la 30% a ponderii disciplinelor opţionale în planul-cadrul pentru învăţământul liceal şi orientarea elevilor spre transdisciplinaritate. –www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.