Acasă Uncategorized Bucureşti: DAE începe o serie de seminarii şi conferinţe pe teme prioritare...

Bucureşti: DAE începe o serie de seminarii şi conferinţe pe teme prioritare de pe agenda europeană

DISTRIBUIȚI

101048 – 17052011 –   În data de 16 mai 2011 a avut loc, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene, reuniunea săptămânală a Comitetului de Coordonare a Afacerilor Europene. Pe agenda au figurat teme prioritare, precum evoluţia economiei europene, aspecte legate de problematica migraţiei, precum şi pregătirea reuniunilor Consiliului Uniunii Europene din cursul lunii mai.

Astfel, în ceea ce priveşte evoluţia economiei europene, DAE a semnalat publicarea de către Comisia Europeană, la data de 13 mai, a prognozei economice de primăvară, potrivit căreia pentru România este estimată o creştere în 2011 a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, iar pentru 2012 o creştere de 3,7%. Potrivit documentului publicat de Comisia Europeană (COM), se estimează pentru anul viitor o creştere a consumului din România de 2,2 %, pentru acest an creşterea fiind de 0,1%. Investiţiile vor înregistra de asemenea o creştere, COM prognozând 1,4% în 2012 şi 0,8% în 2011. Totodată, Comisia estimează că România va înregistra în acest an o rată a şomajului de 7,2%, iar în 2012 o rată scăzută la 6,8%.

Comisia estimează că inflaţia globală va atinge o medie de aproape 3% în UE şi 2,5% în zona euro în acest an, iar în 2012 o inflaţie scăzută la aproximativ 2% pentru UE-27 şi, respectiv, 1,75 % pentru Zona euro.

Pe de altă parte, COM anunţă că şi inflaţia preţurilor de consum va creşte în perioada următoare, fiind estimată pentru 2011 o creştere la aproximativ 3% în UE şi 2,5% în zona euro, iar pentru 2012 o scădere la aproximativ 2% şi, respectiv, 1,75%.

În privinţa condiţiilor de pe piaţa muncii, prognozele Comisiei arată că rata şomajului va scădea în 2012 cu 0,5 puncte procentuale, ajungând la aproximativ 9% în UE şi la 9,75 % în Zona euro. COM preconizează că şi deficitul public va scădea la aproximativ 4,75% în 2011, urmând ca în 2012 să ajungă la 3,75 puncte procentuale din PIB.

În ceea ce priveşte situaţia finanţelor publice, Comisia anunţă că acestea au început să se amelioreze anul trecut, dar cu toate acestea gradul de îndatorare rămâne pe o curbă ascendentă în perioada analizată, urmând să ajungă în 2012 la circa 83% din PIB în UE şi la 88% în zona euro.

Referitor la aspectele privind migraţia, DAE a menţionat discuţiile care au avut loc pe acest subiect în cadrul Coreper II precum şi în cadrul Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne.

De asemenea, în cadrul reuniunii Comitetului de coordonare a afacerilor europene au figurat aspecte privind pregătirea reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare, pe agenda căruia figurează mecanismul de stabilizare pentru Zona Euro, bugetul Uniunii Europene pentru anul 2012 şi pachetul legislativ privind guvernanţa economică.

Nu în ultimul rând, DAE a informat instituţiile cu privire la organizarea, în perioada următoare, la Centrul Infoeuropa, aflat în coordonarea DAE, a unor serii de seminarii şi conferinţe pe teme prioritare de pe agenda europeană. În acest sens, a anunţat că prima conferinţă va avea loc în data de 15 iunie (data va fi re-confirmată) pe problematica schimbărilor climatice, respective reducerea emisiilor de CO2 în perspectiva 2050 urmând ca la începutul lunii iulie să fie organizată o conferinţă pe Carta Alba în domeniul transporturilor. Scopul acestor evenimente constă în aducerea în atenţia celor interesaţi (patronate, mediul de afaceri, publicul larg) a problematicilor de importanţă majoră pentru România care se află în dezbatere la nivelul Uniunii Europene. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.