Acasă Uncategorized Bucureşti: DNA l-a trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc

Bucureşti: DNA l-a trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc

DISTRIBUIȚI

100927 – 12052011 –  Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecata a lui Mihai Necolaiciuc, în stare de arest preventiv, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate C.F.R. S.A. (C.N.C.F.R) si a Vioricăi Olaeru, fost director al Directiei Economice în cadrul C.N.C.F.R. S.A. în perioada 26 noiembrie.2001 – 10 octombrie 2003, în sarcina carora s-a retinut infractiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, în forma continuata ( 66 acte materiale). Conform rechizitoriul întocmit de procurori, in cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeana de Investitii (B.E.I.) un contract de finantare pentru realizarea „Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor”, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.

 

 

 

 În ceea ce priveste C.N.C.F.R.S.A, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei.

În aceste conditii, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, inculpatii Necolaiciuc, în calitate de director general al C.N.C.F.R.S.A., si Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au încalcat atributiile de serviciu si, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro), provenita din creditul acordat de catre B.E.I., în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, în mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate în presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc.).

În vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât si din SUA, apartinând celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, în cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele lui Necolaiciuc. În data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din S.U.A. si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia în România.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.