Acasă Uncategorized Bucureşti: Guvernul a stabilit metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor în învăţământul...

Bucureşti: Guvernul a stabilit metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor în învăţământul universitar

DISTRIBUIȚI

100676 – 05052011 – Guvernul a adoptat metodologia cadru de concurs pentru ocuparea posturilor în învăţământul universitar, a anunţat la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. „Această hotărâre de guvern  stabileşte cadrul în care instituţiile de învăţământ superior din România, deopotrivă publice şi private, vor putea să desfăşoare concursurile pentru posturile de asistent universitar cu titlu de doctor, lector, şef de lucrări, conferenţiar şi profesor universitar, angajaţi pe perioadă nedeterminată,”, a explicat ministrul. Actul normativ prevede că persoanele care au relaţii de rudenie sau persoanele care au avut anterior anumite relaţii comerciale cu unii dintre candidaţi nu pot să facă parte din comisia de concurs, eliminându-se astfel „tot ceea ce ţine de posibilul nepotism universitar”.

În ceea ce priveşte ocuparea posturilor de conferenţiar şi profesor universitar, ministrul a precizat că cel puţin 3 membri din componenţa comisiei de concurs trebuie să fie din afara universităţii,

 

 

 

 

 

 

 

 

 iar pentru posturile de profesor universitar cel puţin un membru al comisiei de concurs trebuie să fie din străinătate. Totodată,  o probă obligatorie pentru toţi candidaţii va consta în expunerea, pe parcursul a minim 45 minute, a planului de dezvoltare profesională. De asemenea, comisiile de concurs pentru posturile de conferenţiar şi profesor universitar vor fi publicate în Monitorul Oficial.

„Pentru a asigura maximul de transparenţă – de fapt transparenţa este cuvântul de ordine al acestei hotărâri de guvern şi a acestei metodologii –  toate interviurile vor fi publice, anunţate transparent, din timp”, a adăugat ministrul.

Daniel Funeriu a explicat că „acest act normativ stabileşte, pentru prima dată, faptul că meritele profesionale sunt singurele care pot să ducă la obţinerea unui post în învăţământul superior”, iar criteriile de selecţie vor avea în vedere indicatori recunoscuţi internaţional.

„Nu sunt limite de vârstă. Singurul criteriu este calitatea judecată prin prisma indicatorilor internaţionali. Ne aliniem în sfârşit la standardele internaţionale modul în care se ocupă posturile în învăţământul superior”, a adăugat ministrul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.