Acasă Uncategorized Bucureşti: Guvernul va avea un ministru pentru probleme de competitivitate

Bucureşti: Guvernul va avea un ministru pentru probleme de competitivitate

DISTRIBUIȚI

100622 – 03052011 Guvernul va avea un ministru delegat pentru probleme de competitivitate, care va promova şi va pune în aplicare hotărârile viitorului Consiliu Naţional de Competitivitate (CNC) care se va constitui pe lângă Executiv pentru coordonarea politicilor publice, prevede Programul Naţional de Reformă 2011-2013, recent adoptat la Palatul Victoria.

CNC va fi un organism consultativ pe lângă Guvernul României, cu atribuţii în „coordonarea strategică şi operaţională a politicilor publice pentru asigurarea dezvoltării competitive a economiei româneşti şi în elaborarea Strategiei de Competitivitate a României”. Consiliul va face rapoarte bianuale privind implementarea strategiei menţionate şi va evalua impactul acesteia.

Înfiinţarea CNC implică şi numirea unui ministru delegat pe probleme de competitivitate, cu mandat de a promova şi pune în aplicare hotărârile Consiliului. „Ministrul delegat trebuie să fie capabil să catalizeze eforturi politice pentru a se ajunge la o viziune comună de dezvoltare (nivel înalt de expertiză profesională în domeniul economic, carismă, recunoaştere internaţională)”, se menţionează în PNR 2011-2013.

CNC va fi compus şi din miniştri ai ministerelor-cheie pentru dezvoltarea competitivă a României, experţi guvernamentali, experţi reputaţi din sfera academică, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai sindicatelor şi societăţii civile, consultanţi. De asemenea, din cadrul Consiliului, va fi selectat un Grup de Experţi de Nivel Înalt, care va avea mandatul de a propune spre dezbatere Strategia de Competitivitate a României 2020.

După aprobarea în cadrul Consiliului de Competitivitate, Strategia de Competitivitate va fi supusă aprobării Parlamentului, mai prevede Programul Naţional de Reformă. Aceste mecanisme ar urma să fie create prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, potrivit documentului citat.

Necesitatea înfiinţării CNC este motivată de „problema acută” a Guvernului de coordonare a dezvoltării competitive a României, în lipsa unei viziuni de ansamblu pentru alocarea fondurilor naţionale sau europene la diversele proiecte publice. „În momentul de faţă există o problemă acută de coordonare la nivelul Executivului în ceea ce priveşte dezvoltarea competitivă a economiei. Intervenţiile publice, din fonduri naţionale sau europene, sunt disparate, lipsind viziunea de ansamblu”, se precizează în PNR 2011-2013. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.