Acasă Uncategorized Bucureşti: Ministrul Baconschi pledează pentru o colaborare mai strînsă româno-americană pe plan...

Bucureşti: Ministrul Baconschi pledează pentru o colaborare mai strînsă româno-americană pe plan internaţional

DISTRIBUIȚI

100664 – 04052011 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut miercuri o întrevedere cu Ellen Tauscher, subsecretar de Stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, în cadrul vizitei pe care aceasta o efectuează în România în perioada 2 – 4 mai. Vizita demnitarului american are loc în contextul anunţului public al locaţiei din România în care vor fi amplasate elemente ale sistemului american de apărare antirachetă din Europa şi al noii runde de negocieri privind Acordul referitor la participarea României la sistemul american antirachetă. Discuţiile s-au circumscris, cu precădere, temei relaţiilor bilaterale româno-americane, modalităţilor de dezvoltare a parteneriatului strategic România-SUA, precum şi problematicii instalării în România a componentelor sistemului de apărare antirachetă. Dialogul ministrului Baconschi cu oficialul american a oferit prilejul unei analize aprofundate

 

 

 

 

 

 a stadiului şi perspectivelor adâncirii şi consolidării parteneriatului strategic bilateral.

Ministrul a pledat şi pentru o cooperare mai strânsă româno-americană pe plan internaţional pe teme de interes comun. Demnitarul român a subliniat că finalizarea Acordului privind instalarea în România a componentelor sistemului american de apărare antirachetă va conferi un nou impuls relaţiilor bilaterale în special în ceea ce priveşte substanţierea dialogului politic la nivel înalt.

Totodată, şeful diplomaţiei române a salutat succesul important de etapă realizat de SUA în lupta împotriva terorismului şi a asigurat partea americană de respectarea angajamentelor asumate de România de a participa la acţiunile din teatrele de operaţiuni. Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, este şeful delegaţiei americane care negociază Acordul referitor la participarea României la sistemul american antirachetă din Europa.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa.

Sistemul este dezvoltat într-o abordare adaptivă în etape, de natură să garanteze acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

La 3 mai 2011, preşedintele României a făcut publică decizia CSAT privind amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă la unitatea militară Deveselu, situată în Judeţul Olt.

Anunţul este o decizie importantă de etapă, care survine unor progrese semnificative realizate în cele şase runde de negociere pe marginea Acordului care s-au desfăşurat până în prezent. Rundele anterioare au avut loc la 17 iunie 2010, la 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010, 8 martie 2011 şi 6 aprilie 2011. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.