Acasă Uncategorized Bucureşti: Mintea de pe urmă: “Nu este suficient să criticăm măsurile dreptei,...

Bucureşti: Mintea de pe urmă: “Nu este suficient să criticăm măsurile dreptei, este nevoie să venim cu altă viziune”

DISTRIBUIȚI

100645 – 04052011 – “Europa este la răscruce, a sosit timpul unor decizii majore pentru proiectul european şi ca stânga să aleagă din nou acţiunea. Renaşterea social-democraţilor şi socialiştilor este strâns legată de dezbaterea pe care stânga progresistă europeană va fi capabilă să o genereze”, a declarat preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, la debutul conferinţei europene „Soluţii pentru redresare economică: O abordare a stângii europene”.

Mircea Geoană a arătat că, în acest moment, este necesară o acţiune comună a partidelor europene afiliate la PES, nu doar ca răspuns la criza economico-financiară declanşată de dreapta, dar ca o obligaţie a reprezentanţilor stângii faţă de societate. Preşedintele Senatului României a arătat că partidele de stânga din Europa au pierdut în faţa dreptei, iar, în aceste condiţii, social-democraţii europeni trebuie să propună o viziune comună ca răspuns la politicile dreptei conservatoare şi neo-liberale.

„Criza multiplă riscă să afecteze cetaţenii europeni şi, din păcate, stânga europeană nu a venit să dea un răspuns coerent la măsurile dure de austeritate ale dreptei conservatoare şi ale neo-ultraliberalismului, care, de o manieră perfidă, a reuşit să transforme criza capitalismului financiar într-un argument de luptă împotriva statului social”, a afirmat Geoană. El a arătat că măsurile de austeritate care afectează cetăţenii cu venituri modeste reprezintă a doua provocare pentru reprezentanţii stângii şi o ultimă şansă pentru ca stânga europeană să redevina o forţă. „Cred că familia noastră politică a pierdut o oportunitate politică după 2008. Întâlnirea este o încurajare pentru ceea ce trebuie să facem ca să nu ratăm a doua şansă (…) Nu este suficient să demascăm liderii populişti ai dreptei, nu e suficient nici măcar să le criticăm măsurile, ceea ce nu este greu, este nevoie să venim cu o altă viziune, mai creativă, să propunem un nou model de societate, care să asigure un echilibru între competitivitate economică şi demnitate, solidaritate umană, pentru ca preţul crizelor capitalismului să nu mai fie plătit de cetaţeanul obişnuit”, a mai afirmat preşedintele Senatului României.

În opinia lui Geoană este necesară o dezbatere la nivelul elitei intelectuale a stângii europene şi antrenarea sutelor de parlamentari social-democraţi şi socialişti în vederea reclădirii încrederii în Europa Socială, ca o alternativă mai justă şi mai competitivă la soluţiile actuale ale dreptei conservatoare populiste sau neo-liberale. În acest sens, el a propus o întâlnire anuală a parlamentarilor social-democraţi şi socialişti din ţările Uniunii Europene. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.