Acasă Uncategorized Bucureşti: Optimist, dar prudent, preşedintele Băsescu ştie că nu va mai candida...

Bucureşti: Optimist, dar prudent, preşedintele Băsescu ştie că nu va mai candida şi îşi asumă vinovățiile. Pentru a spăla imaginea guvernanților sau pentru a-i îngropa?

DISTRIBUIȚI

101111 – 19052011 –  Consolidarea fiscală și creșterea competitivității ar trebui să fie prioritare pentru România, este una din ideile pe care șeful statului a vrut să le transmită alegătorilor, dezamăgiți de modul în care este condusă țara. ”Esența este să avem o creștere a nivelului de trai al populației, prin creșterea competitivității. În timpul crizei, sectorul privat s-a ajustat și, cred eu, că au ieșit mai performanți din criză decât au fost la intrarea în ea”, a afirmat Traian Băsescu, joi, într-o conferință de presă. Șeful statului este nemulțumit că sectorul de stat nu are un management corect, ceea ce blochează creşterea competitivităţii la nivel european. „Managementul corect al sectorului de stat este esențial, pentru că el frânează creșterea competitivității pe nivel european”, a afirmat președintele, care nu agreează, însă, ideea unui management străin, ci ar aprecia mai repede „unul depolitizat”, lucru care s-ar putea impune prin lege.

 

 

 

 

 

 

 „Avem probleme în depolitizarea managementului și acest lucru se face neapărat însoțit de lege. O simplă strigare pe piață nu este suficientă. Va trebui să dublăm aceasta decizie de depolitizare din regii prin lege „, a mai spus șeful statului.

Traian Băsescu a explicat că, din cauza alegerilor din 2012 implicarea Fondului Monetar Internaţional este necesară, doar acesta putând frâna adoptarea unor măsuri populiste. „Anii electorali ne-au creat probleme. Aş vrea ca 2013 să fie o continuitate a ceea ce facem”, a spus preşedintele.

Criza nu a fost depășită nici de România, nici de Uniunea Europeană. ”Aș fi optimist, dar prudent. Sunt optimist, pentru că avem foarte clar poza, știm ce trebuie făcut, nu ne mai poate surprindă nimic. Fără aroganță spun, este greu să ne mai surprindă ceva. România merge întotdeauna de la ceea ce se poate întampla mai rău. Asta ne arată piața, Europa nu este stabilizată. Întrebarea cea mai mare este cum își plătesc statele datoriile făcute ca să dea pensii, salarii, ajutoare sociale”, spune Traian Băsescu.

Acesta a vorbit despre România ca despre o țară ieșită din război, argumentând acest lucru cu dificultatea situației econpmice prin care s-a trecut în 2009-2010: ”Am avut un moment teribil de greu în 2009 – 2010, am avut sentimentul că suntem ca o țară în război. Mai sunt și alte țări care au avut probleme, dar nici o țară nu a avut o atmosferă atât de ostilă”. Traian Băsescu a ținut să sublinieze că aceste afirmații nu sunt un atac la adresa presei, lăsând impresia că vrea, mai degrabă să facă pace și cu presa, pe care altă dată o considera vulnerabilitate la adresa siguranței naționale: „Nu este un atac la mass-media, pe care eu n-am atacat-o niciodată și nici ea pe mine”, spune Băsescu.

Într-o altă manevră de conciliere cu populația profund nemulțumită și cu moralul la pământ, Traian Băsescu și-a asumat public eroarea creșterii TVA, una dintre cele mai neinspirate și păguboase decizii ale Cabinetului Boc: ”A fost una din marile erori politice, creșterea TVA. Alternativa era să reducem pensiile cu 10%. Întâi s-a încercat printr-o ordonanță, care a fost imediat respinsă de Curtea Constituțională. Era o a doua variantă, introducerea unui impozit pe toate pensiile. Din păcate, coaliția toată a refuzat soluția”, a mai declarat Băsescu. Vestea rea este însă că reducerea TVA durează mult mai mult decât introducerea creșterii ei. ”A fost o mare greșeală, pe care o vom târâi încă câțiva ani”, a avertizat Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut referire și la subvențiile pentru agentul termic, o altă sabie a lui Damocles suspendată deasupra populației sărăcite a României. În opinia sa, nu reducerea asistenței sociale trebuie să fie obiectivul urmărit de guvernanți, ci direcționarea către persoanele care au cu adevărat nevoie. „Nimeni din cei care au nevoie nu va fi abandonat, doar pentru că vrem să tăiem cheltuielile. Doar românii care au nevoie trebuie să primească subvenție și asistență socială. Nu văd de ce trebuie să dăm subvenție unuia care are 3 hectare de pământ și nu le muncește”, a explicat șeful statului, asumându-și astfel și rolul de comunicator pentru Ministerul Muncii. El a atenționat și asupra inechităților în acordarea acestor ajutoare pentru căldură: ”un om cu mai mulți bani, care are un apartament de 200 mp, primește o subvenție mult mai mare decât un pensionar care stă într-o garsonieră de 40 de mp”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.