Acasă Uncategorized Bucureşti: Percheziţii în Bucureşti pe urma unor tablouri furate din Casa memorială...

Bucureşti: Percheziţii în Bucureşti pe urma unor tablouri furate din Casa memorială dr. Petru Groza din Deva

DISTRIBUIȚI

100914 – 12052011 –  Poliţiştii au desfăşurat, joi dimineaţa, cinci percheziţii în Capitală, la galerii de artă şi imobilele unor comercianţi de artă, care vizează probarea furtului mai multor opere din colecţia Casei memoriale dr. Petru Groza din Deva, informează Poliţia română.La acţiune participă poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – IGPR, poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale – DGPMB şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Hunedoara. Acţiunea vizează identificarea unor bunuri deţinute ilegal, fiind întreprinsă într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, privind furtul mai multor opere de artă din colecţia Casei memoriale dr. Petru Groza, din Deva.Două tablouri aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din Casa Dr. Petru Groza din Deva, în perioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti.

 

 

 

 

 

 Un al treilea tablou, aparţinând pictorului român Nicolae Grigorescu, este dat în urmărire naţională şi internaţională

Pe 29 octombrie 2010, un descendent al dr. Petru Groza a sesizat IPJ Hunedoara în legătură cu faptul că trei dintre tablourile aparţinând colecţiei particulare din casa memorială au fost sustrase de către persoane necunoscute, fiind înlocuite cu falsuri contemporane.

În urma cercetărilor şi activităţilor investigativ-operative desfăşurate de un colectiv de poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Hunedoara – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au fost identificaţi principalii suspecţi, membrii reţelei infracţionale fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Poliţiştii au stabilit că, în perioada 2004-2005, în mod succesiv, Gheorghe G., din Timişoara, cu sprijinul şi complicitatea lui Petru P., din comuna Băcia, judeţul Hunedoara, a sustras din colecţia imobilului Casa dr. Petru Groza din Deva două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat de Nicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 de euro. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuri contemporane.

Din probele strânse a reieşit că tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de către Gheorghe G., fiind achiziţionate de două persoane din Bucureşti.

Activităţile complexe desfăşurate în cauză au dus la identificarea şi recuperarea a două din cele trei tablouri sustrase, care se aflau în posesia unor colecţionari de bună-credinţă, respectiv tabloul intitulat „Peisaj”, de Nicolae Grigorescu, şi cel intitulat „Peisaj din Deltă”, de Nicolae Dărăscu, valoarea acestora fiind estimată de către experţi în domeniu la suma de 220.000 de euro.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, în perioada 9-18 martie, la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificarea tablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şi indisponibilizate alte nouă bunuri – cinci tablouri semnate de pictori români de importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.