Acasă Uncategorized Bucureşti : Proiect de lege pentru modificarea legii de organizare şi funcţionare...

Bucureşti : Proiect de lege pentru modificarea legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV

DISTRIBUIȚI

101055 – 17052011   Deputatul liberal Mirel Taloş a depus marţi spre dezbatere şi aprobare proiectul de Lege pentru modificarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

«Având în vedere faptul că Televiziunea Română şi într-o măsură mai redusă, Societatea Română de Radiodifuziune s-au confruntat permanent după 1990 cu o criză de credibilitate cauzată de mecanismul eminamente politic de desemnare a consiliilor de administraţie şi a preşedinţilor-directori generali, aproape invariabil, puterea politică a fost acuzată de faptul că abuzează de controlul asupra televiziunii şi radioului public, iar conducerea celor două instituţii de faptul că duc politici de comunicare favorabile puterii.

De asemenea, trebuie precizat faptul că TVR şi SRR se confruntă şi cu o criză de management, cu sursa în aceeaşi numire politică a consiliilor de administraţie şi a preşedinţilor-director general. Numirile în consiliile de administraţie nu au avut în vedere criterii profesionale ci politice, pe fondul faptului că Legea 41/1994 nu prevede niciun fel de condiţionalităţi de ordin profesional pentru membrii consiliilor de administraţie. În aceste condiţii, deseori au fost nominalizate de către partide persoane fără cea mai mică legătură cu activitatea de televiziune, cu atât mai puţin cu managementul de televiziune.

Situaţia financiară în care se află acum TVR, care a ajuns o instituţie de stat cu pierderi suportate din banii cetăţenilor, nu mai poate continua. Nu pot fi acceptate nici propunerile făcute de actualul Consiliu de Administraţie în Raportul de activitate pe anul 2010, respectiv creşterea nivelului taxei radio-tv, reglementarea taxei ca fiind obligatorie, indiferent de posesia sau nu a aparatului radio sau tv sau reducerea contribuţiei de 15% datorată Centrului Naţional al Cinematografiei. Situaţia financiară a TVR este o consecinţă a managementului neprofesionist al acestei instituţii şi nu o consecinţă a subfinanţării; subfinanţarea a apărut în momentul în care finanţarea nu a mai putut acoperi pierderile.

Aşadar, prezenta iniţiativă legislativă propune abordarea problemelor SRRTV prin două măsuri principale. Prima este profesionalizarea consiliilor de administraţie prin introducerea condiţiei unei experienţe de televiziune de cel puţin cinci ani pentru persoanele nominalizate, cu păstrarea actualului sistem de desemnare a acestor persoane, conform art. 19 din Legea 41/1994. Profesionalizarea consiliilor de administraţie este în continuare completată cu a doua propunere, respectiv separarea funcţiei de director general de cea de preşedinte al consiliului de administraţie şi preluarea atribuţiilor directorului general de către un management privat, în condiţiile unei licitaţii internaţionale », se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.