Acasă Uncategorized Bucureşti: ”Relații diplomatice româno – italiene 1918-1940”, la MAE

Bucureşti: ”Relații diplomatice româno – italiene 1918-1940”, la MAE

DISTRIBUIȚI

101396 – 31052011 – În cadrul programului “Cartea lunii la MAE”, la sala Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe, diplomatul Lilian Zamfiroiu a lansat volumul ”Relații diplomatice româno-italiene 1918 – 1940”. Tipărit la Grupul Editorial Tritonic, volumul tratează cu mare atenție aspectele raporturilor diplomatice dintre România și Italia, aducând în discuție o informație inedită, care provine din telegramele și notele diplomaților români (de la Roma) și italieni (de la București). Autorul repune în drepturi informațiile documentare inițiale, pline de date și și relevante ca purtătoare de mesaj istoric. Valoarea cercetării științifice pe care autorul a pus-o în aceste pagini este unanim apreciată de distinși reprezentabți ai corpului profesoral universitar din România. La eveniment au fost invitați dr. Constantin Bușe (Universitatea din București), dr. Viorel Faur (Universitatea Oradea), dr. Nicolae Manolescu (ambassador al României la UNESCO), prof. Ioan Aurel Pop (Universitatea Babes-Bolyai).

comentarii, mai apropiate de adevar

În demersul său editorial, Lilian Zamfiroiu a avut două atuuri: este absolvent de filologie și, imediat după decembrie 1989, a lucrat ca ziarist. Odată cu intrarea sa în MAE, fostul ziarist a dobândit și competențele specifice diplomației, pe care le folosește cu maximă eficiență pentru recuperarea – din perspectiva interioară a domeniului – adevărurilor referitoare la complexele raporturi româno-italiene într-o perioadă de peste două decenii.

Potrivit prof. univ. dr. Viorel Faur, aceasta este o metodă de investigare și reconsiderare științifică a unor realități ale trecutului, care aparține cercetării interdisciplinare. Un merit evident al lucrării este „exploatarea” unor surse ignorate până acum de cercetători. La rândul său, prof. univ. dr. Constantin Bușe, lucrarea este o cercetare științifică de valoare. “Este foarte bine susținută documentar, întemeiată în măsură apreciabilă pe documente din arhivele existente în cele două țări, mai puțin cunoscute sau inedite. E scrisă într-o formă adecvată problematicii cercetate și respectă normele impuse pentru o lucrare științifică serioasă, de înaltă ținută. Ea reprezintă, fără nicio îndoială, o contribuție însemnată la istoriografia relațiilor dintre România și Italia”.

Evenimentul s-a desfăşurat şi în contextul vizitei pe care prim-ministrul Guvernului Italiei, Silvio Berlusconi, a efectuat-o în România timp de două zile, pe 30 şi 31 mai a.c.. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.