Acasă Uncategorized Bucureşti: S-a trezit ANSVSA

Bucureşti: S-a trezit ANSVSA

DISTRIBUIȚI

101189 – 22052011 – Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus, sâmbătă, DSVSA Tulcea, să stopeze orice transport de cabaline. Sistarea certificării transporturilor de cabaline din judeţul Tulcea va fi menţinută până la clarificarea situaţiei între autorităţile locale, proprietarii animalelor şi reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor.

În acelaşi timp, se va continua prelevarea probelor de sânge pentru depistarea anemiei infecţioase ecvine (AIE) pentru animalele identificate de către Autoritatea Naţională pentru Ameliorare şi  Reproducţie în Zootehnie (ANARZ).

În privinţa situaţiei animalele sănătoase, urmează a se lua o decizie de către părţile implicate, iar cele diagnosticate cu anemie infecţioasă ecvină vor fi extrase din efectiv şi vor urma calea prevăzută de legislaţia specifică pentru aceste situaţii.           

În ceea ce priveşte transportul de cabaline din Tulcea, care a fost stopat în judeţul Brăila, animalele au fost descărcate pentru a fi hrănite şi adăpate şi pentru a li se controla starea de sănătate, în urma transportului. La verificarea de către inspectorii DSVSA Brăila a transportului de cabaline, s-a constatat că au fost încălcate normele de bunăstare a animalelor pe timpul transportului, operatorul fiind sancţionat, conform prevederilor legale, cu amendă în valoare de  20.000 de lei. Caii din lotul respectiv, diagnosticaţi cu anemie infecţioasă ecvină, vor fi extraşi din efectiv, conform  procedurilor şi a măsurilor prevăzute în programul de eradicare a acestei boli.       Animalele cu rezultate negative la testarea pentru anemie infecţioasă ecvină vor rămâne la o fermă pe teritoriul judeţului Brăila, unde vor fi îngrijite şi li se va acorda asistenţă sanitară veterinară.  De la aceste cabaline se vor preleva în continuare probe de sânge pentru a se verifica dacă s-au contaminat de la animalele bolnave în timpul transportului.

În funcţie de rezultatele testărilor, animalele sănătoase vor avea destinaţia care va fi decisă în urma discuţiilor purtate de către autorităţile locale, proprietarii animalelor şi reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor, iar cele pozitive vor fi extrase din efectiv, conform  prevederilor legale.

            În continuare, specialiştii ANSVSA urmăresc situaţia din acest caz, aplică măsurile sanitare-veterinare şi pentru asigurarea bunăstării animalelor şi colaborează, conform obligaţiilor şi competenţelor legale pe care le au, cu toate părţile implicate – autorităţile locale, proprietarii animalelor şi asociaţia de ocrotire a animalelor, pentru rezolvarea legală a situaţiei cabalinelor din judeţul Tulcea. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.