Acasă Uncategorized Bucureşti: Spectacole gratuite la Opera Naţională Bucureşti pe 7 şi 8 mai

Bucureşti: Spectacole gratuite la Opera Naţională Bucureşti pe 7 şi 8 mai

DISTRIBUIȚI

100584 – 02052011 – În acest an, Zilele Europene ale Operei vor fi sărbătorite de toate teatrele lirice importante ale continentului în datele de 7 şi 8 mai. Evenimentul este coordonat la nivel internaţional de Opera Europa şi RESEO, ediţia din acest reunind 103 companii din 23 de ţări europene. Obiectivul manifestării este acela de a deschide uşile teatrelor lirice pentru a permite publicului larg să descopere specificul operei şi universul “ascuns” în spatele scenei. Anul trecut, peste o sută de mii de vizitatori au trecut porţile operelor europene în cadrul manifestării. Tema aleasă pentru ediţia 2011 este “Urechi tinere” (“Young Ears”), referindu-se atât la publicul tânăr (copii şi adolescenţi) – care trebuie să beneficieze de programe educative special concepute pentru a se apropia de genul liric – cât şi la persoane care nu au fost niciodată sau foarte puţin la operă, dar care constituie un public potenţial.

Opera Naţională Bucureşti va participa la această sărbătoare cu o serie de evenimente speciale, deschise iubitorilor de toate vârstele ale operei şi ale artei în general. Pentru a facilita accesul unui număr mare de spectatori la Operă, toate evenimentele incluse în acest program sunt concepute în termeni de “porţi deschise”, acest lucru însemnând acces gratuit în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă, 7 mai, de la orele 11.00, micii spectatori sunt invitaţi în Foaierul Galben al ONB la cea mai recentă premieră a Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess“: “Harap-Alb”. Celebra poveste semnată de Ion Creangă va prinde viaţă sub forma unui spectacol de balet pentru copii.

Sâmbătă seara, la orele 19.00, iubitorii de operă sunt aşteptaţi la “Alcina”, spectacol realizat în  coproducţie de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Opera semnată de Georg Friedrich Händel are la bază un libret inspirat de poemul epic „Orlando furioso”, creaţie a poetului italian renascentist Ludovico Ariosto.

Duminică, 8 mai, este din nou rândul micilor spectatori să treacă „porţile” Operei Naţionale Bucureşti. La orele 11.00, în Foaierul Galben al ONB, va avea loc o prezentare interactivă pe tema „De ce iubim opera?”, activitate adresată copiilor de vârsta gimnaziului (clasele V-VIII). Întâlnirea va fi moderată de dirijorul ONB Vlad Conta, cu participarea mezzo-sopranei ONB Oana Andra.  Cei doi artişti îi vor conduce pe copii prin lumea operei, printre temele atinse în cadrul discuţiei numărându-se: caracteristicile spectacolului de operă în comparaţie cu alte forme de spectacol, „secretele de culise” ale unui dirijor, cum este structurată o operă, cum arată o partitură, cum se pregăteşte un solist de operă pentru un nou rol.

În paralel cu acest eveniment se va desfăşura un atelier de creaţie pentru participanţii cu vârste mai mici (clasele I-IV), în cadrul căruia copiii vor lucra practic (desen, colaj etc.), în jurul temei „Pe scena Operei”. Atelierul va fi coodonat de Mona Silvia-Timofte, colaborator ONB şi al Muzeului Naţional de Artă al României.

Pentru prezentarea interactivă din Foaierul Galben, accesul este liber în limita locurilor disponibile. Pentru atelierul de creaţie, din cauza spaţiului restrâns, va participa o singură clasă de copii.

Dumincă seară, la orele 19.00, evenimentul care va încheia Zilele Europene ale Operei este concertul “Omagiu Maria Callas”, eveniment realizat de ONB în parteneriat  L&N Promotion. Concertul se va desfăşura în prezenţa dnei Giovanna Lomazzi, asistentă a Mariei Callas. Giovanna Lomazzi a participat ca membru al juriului în mai multe concursuri şi selecţii internaţionale de canto. Din 1992 este vicepreşedinta ASLICO (Milano), şcoală de perfecţionare pentru cântăreţii lirici; cu o activitate recunoscută la nivel internaţional această instituţie organizează în fiecare an Concursul pentru tinerii interpreţii lirici din Europa cu o înscriere de peste 200 de participanţi. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.