Acasă Uncategorized Comisia Europeană cere îmbunătățirea siguranței căilor ferate europene

Comisia Europeană cere îmbunătățirea siguranței căilor ferate europene

DISTRIBUIȚI

101138 – 19052011 – Comisia Europeană a trimis un aviz motivat unui număr de nouă state membre, solicitându-le în mod oficial să implementeze integral directiva privind siguranța căilor ferate. Austria, Germania, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Suedia și Marea Britanie nu și-au aliniat încă legislația națională la directiva respectivă, deși aveau obligația de a face acest lucru până la data de 24 decembrie 2010. Comisia le-a acordat acestor state membre un termen de două luni pentru remedierea situației, iar în caz contrar poate transmite cauzele respective Curții de Justiție.

Directiva 2008/110/CE sporește nivelul de siguranță a sistemului european de transport feroviar și oferă un temei juridic pentru un cadru comun privind întreținerea materialului rulant: înainte ca un vehicul feroviar să primească autorizația de funcționare, trebuie identificat organismul responsabil cu întreținerea acestuia (cunoscut sub denumirea de „entitate responsabilă cu întreținerea”). În cazul vagoanelor de marfă, entitatea responsabilă cu întreținerea trebuie să fie certificată în conformitate cu un sistem elaborat de Agenţia Europeană a Căilor Ferate și adoptat de Comisie la data de 10 mai 2011.

O dispoziție esențială a directivei prevede că certificatul acordat entității responsabile cu întreținerea este valabil în întreaga Uniune Europeană. Această dispoziție recunoaște echivalența entităților responsabile cu întreținerea și are ca scop atât creșterea nivelului de siguranță a căilor ferate, cât și îmbunătățirea interoperabilității acestora în întreaga UE.

Directiva 2008/110/CE nu a fost încă transpusă, sau a fost transpusă doar parțial, de nouă state membre: Austria, Germania, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Suedia și Marea Britanie

Neimplementarea directivei afectează nivelul de siguranță, reprezentând un risc potențial pentru utilizatorii căilor ferate. Acest lucru afectează întregul spațiu feroviar unic european, nu doar țările care nu au implementat Directiva 2008/110/CE. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.