101294 – 25052011 – În perioada 23 – 26 mai 2011, la sediul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, sub coordonarea unor specialişti din cadrul F.B.I. şi Departamentului Energiei din S.U.A., s-a desfăşurat o amplă activitate de instruire şi evaluare a poliţiştilor de frontieră constănţeni în domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu materiale nucleare şi radioactive. Activitatea, ce a constat în seminarii de pregătire şi instruire, prezentarea echipamentelor de detecţie dar şi exerciţii practice, are drept scop crearea deprinderilor necesare şi pregătirea poliţiştilor de frontieră şi a specialiştilor din cadrul altor instituţii, în vederea utilizării echipamentelor ce au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române în cadrul programului intitulat „Second Line of Defense” (S.L.D.) – destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive. Sesiunile de pregătire, la care au luat parte 20 de poliţişti de frontieră din cadrul I.J.P.F. Constanţa, au fost susţinute de experţii F.B.I., reprezentanţi ai Departamentului Energiei din S.U.A. şi din cadrul Laboratorului Naţional Pacific Northwest, precum şi de ofiţeri specialişti în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul I.G.P.F. La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor de cooperare din cadrul acestui program (Autoritatea Naţională a Vămilor, C.N.C.A.N., Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Inspectoratul General al Poliţiei Române) precum şi doi ofiţeri din cadrul autorităţilor din Republica Moldova.
Programul „Second Line of Defense” (S.L.D.) destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive în vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, reprezintă un program amplu ce urmăreşte dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de ţări ale lumii cu echipament specific. La nivelul ţării noastre programul este implementat şi gestionat de către Ministerul Administraţiei şi Internelor – Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul Departamentului Energiei (D.O.E.) din cadrul Guvernului S.U.A., acesta reprezentând o donaţie a guvernului american, a cărei valoare se va ridica la suma de 150 milioane de dolari. “Second Line of Defense” prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare ce detectează radiaţii gama şi neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale şi aeriene situate la frontiera externa a U.E., la graniţa cu Ucraina, Serbia, Republica Moldova şi Marea Neagră, cât şi în cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă – Bucureşti. Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale. Implementarea Programului a început în P.T.F. Galaţi Rutier şi în P.T.F. Galaţi Feroviar de la frontiera cu Republica Moldova, urmând a fi continuată la Marea Neagra, în Portul Constanţa şi Constanţa Sud Agigea.
Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din S.U.A. două autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecţie a materialelor nucleare şi radioactive, care au fost utilizate de către ofiţerii specializaţi în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere. Tehnica va fi folosită inclusiv în misiunile din zonele de acces ale Portului Constanţa şi Constanţa Sud Agigea.
Pe parcursul implementării Programului S.L.D., peste 100 de poliţişti de frontieră au fost specializaţi şi instruiţi de experţi din cadrul Departamentului Energiei din cadrul Guvernului S.U.A. pentru a utiliza echipamentele mobile şi fixe de detecţie a radiaţiilor, precum şi echipamentele portabile. – www.promptmedia.ro