Acasă Uncategorized Controale la graniţele interne ale UE, dar numai în condiţii foarte stricte

Controale la graniţele interne ale UE, dar numai în condiţii foarte stricte

DISTRIBUIȚI

100946 – 13052011 –  Ministrii de interne ai UE au ajuns, joi, la un consens privind posibilitatea reintroducerii controalelor la frontierele interne ale tarilor din spatiul Schengen, insa doar in „conditii foarte stricte” si in caz de urgenta determinata de un flux masiv de imigranti, a anuntat presedintia ungara a UE, relateaza Euractiv.

„Exista unanimitate in sustinerea ideii ca libera circulatie a persoanelor este una dintre realizarile principale ale UE care trebuie pastrate”, a declarat ministrul ungar de Interne Sandor Pinter.

„Pentru a o pastra, avem nevoie sa consolidam frontierele externe si sa interzicem controalele nationale, cu exceptia unor conditii foarte stricte”, a adaugat el.

Conditiile trebuie sa fie in continuare negociate, reintroducerea „in mod exceptional” a controalelor la frontierele nationale fiind acceptate doar in „cazul exceptional de situatii de criza sistemica”, sustine ministrul francez Cluade Gueant. „Franta este de acord cu consensul la care s-a ajuns”, a mai spus ministrul.

Propunerea Comisiei Europeane mentioneaza „imposibilitatea” unui stat membru Schengen de a controla portiunea sa de frontiera externa si „presiunea migratoare puternica si neasteptata”.

„Franta vrea sa apere Schengen. Spatiul este amenintat de fluxuri de imigratie care sunt din ce in ce mai importante, iar noi trebuie sa le evitam, pentru ca in situatii dificile exista reactii ale tarilor. Pentru clauzele de salvgardare, care ar putea permite reintroducerea temporara a controalelor in cazuri exceptionale, trebuie stabilite criterii, proceduri pentru a impiedica luarea unor decizii unilaterale”, a precizat Gueant

Parlamentul European a exprimat rezerve serioase cu privire la aceasta situatie, rezerve alimentate de decizia guvernului danez de a restabili controalele permanente vamale la frontierele sale cu Germania si Suedia, pentru a lupta impotriva imigratiei ilegale si a crimei organizate.

Masura, adoptata sub presiunea Partidului Popular Danez (PPD, extrema dreapta), a fost anuntata miercuri, fara nici o consultare prealabila cu tarile membre Schengen sau organismele UE.

Ministrul danez Soeren Pind a respins, insa criticile din partea UE si a dat asigurari ca decizia luata de Danemarca nu implica controlul pasapoartelor. Cu toate acestea, Franta si Germania si-au exprimat nemultumirea si au cerut supravegherea guvernului danez.

Comisarul pentru Justitie Viviane Reding a solicitat, joi, angajamentul autoritatilor daneze, in scris, ca aceasta decizie nu va avea niciun impact asupra liberei circulatii a persoanelor, a declarat pentru AFP un diplomat european.

Reding a fost contactata de catre ministrul de justitie danez Lars Barfoed care a incercat sa justifice decizia guvernului sau. Cei doi se vor intalni, vineri, la Bruxelles, in cadrul unei reuniunii a ministrilor justitiei din UE. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.