Acasă Uncategorized Europa este in stransoarea unei „epidemii de obezitate”

Europa este in stransoarea unei „epidemii de obezitate”

DISTRIBUIȚI

– 100758 – 06052011 – Obezitatea ar trebui sa fie recunoscuta oficial ca o boala cronica, au cerut diferite grupuri de militantii in aceasta saptamana, spunand ca Europa este in stransoarea unei „epidemii de obezitate”, jumatate din cetatenii europeni fiind supraponderali. Statisticile spun ca in Romania ar exista peste 4,5 milioane de obezi. In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decat cele 800 de milioane de persoane ce sufera de malnutritie, relatează Euractiv.ro. 

Pe masura ce se apropie Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO), campaniile care cer Europei sa recunoasca oficial obezitatea ca o boala cronica s-au intensificat.

 

 

 

Cei implicati in aceste campanii au avertizat ca viitoarele reforme ale bugetului UE pentru cercetare trebuie sa ia in calcul ‘aceste boli cronice” cu efecte grave pe termen lung si sa se caute si alte surse de finantare.

Pentru Ziua Europeana a Obezitatii, presedintele BOLD, Jean-Paul Allonsius, a tinut un discurs in Parlamentul European si a solicitat UE si statelor membre sa recunoasca obezitatea drept o boala cronica, sa-i considere pe obezi oameni suferinzi si sa ajute la identificarea de solutii pentru prevenirea si tratarea acestei boli.

„Acest lucru ar necesita crearea de politici de sanatate oficiale pentru a aborda ceea ce este acum o epidemie la nivelul UE.”, a declarat Jean-Paul Allonsius

Allonsius a incercat in repetate randuri sa sensibilizeze opinia publica dand exemplul propiei vieti de obez si cum se simt acestia in societate:

„Da, sunt un pacient obez. Se vorbeste foarte mult despre obezitate, dar nu despre obezi … De multe ori obezul este acuzat de lipsa de vointa, dar vom demonstra ca avem vointa si ca luptam, dar sunt si lucruri care nu tin de noi… Simt ca inima mea bate greu, iar tensiunea mea este mai mare. Intr-un avion, am sa pun o centura suplimentara! Ma opresc, uneori, pentru a-mi rasuflarea mea. Am transpira mult, eu nu pot merge normal, gleznele, genunchii mei si soldurile mele se lupta sa ma duca. Spatele ma doare …. Ca o consecinta a greutatii mele, am facut celebru diabetului de tip 2. Scaunul meu de masina s-a rupt de doua ori, fiindca a fost conceput pentru persoane normale. Deci eu nu sunt normal??

Statisticile spun ca in Romania exista peste 4,5 milioane de obezi – In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decat cele 800 de milioane de persoane ce sufera de malnutritie, se arata intr-un raport al OMS, citat de Info-sanatate. Cel putin 300 de milioane de adulti sunt obezi.

Daca in China, Japonia si in unele tari africane procentul acestora este mic, sub 5%, in unele zone urbane din Samoa, numarul acestora depaseste 75%.

In SUA, 30% dintre adulti sunt considerati obezi – circa 60 de milioane de persoane. in Europa, recordul la obezitate este detinut de Marea Britanie cu 23%, fata de Germania cu 12% si Italia cu 8%. Obezitatea progreseaza si in randul copiilor: in lume exista 22 de milioane de copii obezi cu varsta sub cinci ani.

Obezitatea infantila tinde sa ia proportii alarmante in Uniunea Europeana, unde 14 milioane de copii sunt supraponderali si numarul acestora creste anual cu 400.000.

Hrana prea bogata in zaharuri si grasimi nocive si activitatea fizica redusa sunt principalele cauze ale obezitatii, care la randul ei este principala cauza a unor maladii cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale si unele forme de cancer.

In Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, iar 20% este supraponderala; numarul copiilor supraponderali este cu 18% mai mare in ultimii zece ani; cele mai afectate sunt persoanele cu varsta intre 15-64 de ani.

Pe 22 mai, statele Uniunii Europene vor marca Ziua Europeana Impotriva Obezitatii (ZEIO). ZEIO este o initiativa care reuneste pacientii si comunitatea medicala in vederea constientizarii publicului cu privire la excesul ponderal si recunoasterea obezitatii ca fiind o afectiune cronica.

Obiectivul acestei initiative este de a veni in sprijinul cetatenilor europeni supraponderali si obezi, de a-i ajuta sa isi schimbe stilul de viata, de a-si controla greutatea si a-si imbunatati calitatea vietii. ZEIO este sustinuta la nivel european de 18 organizatii care reprezinta comunitatea medicala, pacientii si mai multi deputati europeni. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.