Acasă Uncategorized Harghita: Judeţul Harghita participă în două noi proiecte europene

Harghita: Judeţul Harghita participă în două noi proiecte europene

DISTRIBUIȚI

100582 – 02052011 – În cadrul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean Harghita s-a decis participarea în două noi proiecte cu finanţare europeană. Consiliul a hotărât de asemenea înfiinţarea de două noi funcţii de medic specialist în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

La Zetea, în cadrul şedinţei ordinare din data de 29 aprilie consiliul judeţean a hotărât înfiinţarea unui post de neurochirurg şi a unui post de chirurg toracic, prin modificarea statului de funcţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

S-a adoptat de asemenea în unanimitate hotărârea privind includerea în programul de electrificare a localităţilor mici a localităţilor Arvăţeni, Inlăceni şi Firtuşu, apoi s-a aprobat programul „Realizarea investiţiilor privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate din judeţul Harghita, în perioada 2011-2012”, prin care în localităţile Valea Lungă, Corund şi satul Şicasău (comuna Zetea) se vor extinde reţelele de energie electrică. Proiectul ordinii de zi a şedinţei a mai cuprins proiecte de hotărâre privind acordarea de ajutor financiar din fondul de rezervă bugetară, prevăzut în buget la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, în valoare de 10.000 lei, pentru comuna Feliceni, judeţul Harghita, în vederea reparării școlii generale cu predare pentru clasele I-IV, respectiv aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea sprijinirii unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2011.

„Am cuprins în bugetul judeţului contribuţia proprie aferentă a două proiecte cu finanţare europeană, astfel aducem din nou bani în judeţ”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, adăugând că „dintre proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei consider că este foarte important aprobarea celor două noi posturi de medic în cadrul spitalului, deoarece am construit opt locuinţe de serviciu, din care numai două au fost ocupate până în prezent. Scopul nostru este atragerea de medici specialişti, astfel în acest an vom construi alte opt locuinţe de serviciu.”

Consiliul Judeţean Harghita participă în proiectele europene Clear şi Recultivatur, fiind adoptate hotărârile în acest sens.

Proiectul Clear vizează promovarea colaborării ţărilor din regiunea Sud-Estul Europei în vederea stimulării inovaţiilor, prin atragerea atenţiei asupra posibilităţilor existente în valorile culturale, care pot contribui la creşterea atractivităţii unei regiuni. Unul dintre cei zece parteneri va fi Consiliul Judeţean Harghita, a cărui parte din bugetul de 1.565.000 de euro este de 120.000 euro, contribuţia proprie a consiliului fiind de doar 2.400 de euro, iar restul sumei va fi asigurată din fonduri europene şi guvernamentale.

Scopul proiectului Recultivatur este integrarea valorilor culturale religioase în practica de dezvoltare a centrelor urbane, reţelelor de localităţi şi zonelor rurale anexe acestora, prin care ar putea fi create noi locuri de muncă şi s-ar putea genera venituri – acest lucru fiind realizat prin înfiinţarea unui grup de specialişti. Prin proiect va avea loc un studiu internaţional, se va realiza o hartă a patrimoniului religios, se vor identifica grupurile ţintă şi se va elabora un ghid şi o metodologie inovativă: Modelul Turistic Religios Comun din Sud Estul Europei. Bugetul total al proiectului este de 3.020.000 euro, partea Consiliului Judeţean Harghita în rândul celor 12 parteneri este de 230.000 euro, iar contribuţia proprie este de numai 4.600 de euro.

Amândouă proiectele au ca durată de implementare 36 de luni, în perioada 2011–2013. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.