Acasă Uncategorized Istanbul: Reuniunea Comitetului Miniştrilor va adopta o declaraţie cu priorităţile pe termen...

Istanbul: Reuniunea Comitetului Miniştrilor va adopta o declaraţie cu priorităţile pe termen mediu ale Consiliului Europei

DISTRIBUIȚI

 

100849 – 10052011 – Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, participă, la Istanbul, în 10 şi 11 mai 2011, la reuniunea anuală a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei. Reuniunea este organizată de Preşedinţia turcă în exerciţiu a Comitetului Miniştrilor.

Reuniunea ministerială din acest an are loc în plin proces de reformă a organizaţiei şi a redefinirii rolului său în arhitectura instituţională europeană.

Principalele puncte preconizate pe agenda reuniunii formale sunt: strategia Consiliului Europei pentru aplicarea valorilor fundamentale ale organizaţiei de la Strasbourg; andosarea politică a concluziilor privind reforma CEDO, adoptate la Conferinţa de la Izmir din 26-27 aprilie 2011; prezentarea raportului Grupului de Persoane Eminente şi a conceptului de politică de vecinătate a Consiliului Europei; prezentarea raportului de activitate a Preşedinţiei turce şi programul viitoarei preşedinţii ucrainene a Comitetului Miniştrilor (mai – noiembrie 2011). Cu acest prilej va fi deschisă spre semnare Convenţia europeană privind prevenirea şi lupta împotriva violenţei asupra femeilor şi a violenţei domestice.

Elementul de noutate din cadrul reuniunii îl reprezintă propunerea de adoptare a unei declaraţii politice care să conţină priorităţile pe termen mediu ale Consiliului Europei.

Un alt moment important va fi dezbaterea informală, consacrată discutării Raportului Grupului de Persoane Eminente asupra noilor provocări de pe continentul european şi abordării conceptului de Vecinătate a Consiliului Europei.

Reuniunea ministerială de la Istanbul va marca şi momentul preluării de către Ucraina a preşedinţiei rotative a Comitetului Miniştrilor, pe o perioadă de şase luni.

Comitetul de Miniştri este format din câte un reprezentant al fiecăruia dintre statele membre. Preşedinţia Comitetului este asigurată, prin rotaţie, pe o durată de şase luni, schimbându-se cu fiecare sesiune potrivit ordinii alfabetului englez a statelor membre.

Din anul 2004 sesiunile ministeriale se ţin (după noul sistem de desfăşurare adoptat în anul 2003) o singură dată pe an, menţinând rotaţia preşedinţiei în ordine alfabetică, la fiecare 6 luni. – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.