Acasă Uncategorized Moscova: Replica Rusiei la scutul antirachetă din România: montarea de rachete Iskander...

Moscova: Replica Rusiei la scutul antirachetă din România: montarea de rachete Iskander în Transnistria

DISTRIBUIȚI

100686 – 05052011 – Rusia ar putea desfăşura rachete Iskander în Transnistria, în replică la scutul american antirachetă, măsură care ar viza mai puţin Washingtonul şi mai mult Bucureştiul, comentează publicaţia rusă Pravda, citată de Realitatea TV, notând totuşi că preşedintele român Traian Băsescu nu este „pudelul” SUA.În ciuda faptului că participarea României la scutul american antirachetă nu mai era o surpriză, Rusia a reacţionat marţi prompt la nivel oficial, după anunţul privind alegerea bazei de la Deveselu, construită în urmă cu câteva decenii de sovietici. Moscova a cerut Washingtonului garanţii juridice că rachetele care vor fi găzduite de România nu vor ameninţa forţele nucleare strategice ruse. În plus, reacţia Rusiei a conţinut un reproş voalat că nu este consultată în privinţa noii arhitecturi europene de securitate, aşa cum, susţine Moscova, a convenit cu NATO în noiembrie anul trecut, la summitul de la Lisabona.În replică, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţional 

 

 

 

 

 

Ellen Tauscher, a declarat miercuri că Moscova a fost anunţată în legătură cu vizita sa la Bucureşti şi a reafirmat că sistemul de apărare antirachetă este defensiv şi nu vizează destabilizarea arsenalului strategic al Rusiei.

Oficialul american a reamintit, în context, că relaţiile ruso-americane au fost „resetate” şi între cele două ţări există o cooperare pe mai multe teme. „Avem o relaţie privilegiată cu Rusia, după cum ştiţi tocmai am ratificat Tratatul START, cooperăm îndeaproape pe mai multe chestiuni”, a arătat Ellen Tasucher.

Ea a adăugat că sistemul american de apărare antirachetă „este un sistem prin care NATO va proteja ţările din Alianţă”. „Dacă Rusia va decide să coopereze, va proteja şi Rusia”, a adăugat oficialul american. Subsecretarul de stat a subliniat, în final, că Rusia şi SUA lucrează împreună la un sistem ce poate potenţa capabilităţile sistemelor de apărare din ambele ţări, astfel încât acestea să poată fi aduse la performanţe şi mai bune.

Pe de altă parte, Rusia s-a declarat miercuri gata să discute toate propunerile „constructive” referitoare la scutul antirachetă al Europei. „Suntem dispuşi să ascultăm şi să discutăm orice propunere fezabilă, care să ia în considerare îngrijorările Rusiei în legătură cu schimbarea echilibrului strategic”, a spus miercuri şeful Statului Major al Federaţiei Ruse, generalul Nikolai Makarov, după reuniunea Consiliului Rusia-NATO care a avut loc la Bruxelles. „Suntem hotărâţi să cerem garanţii maxime că sistemul european antirachetă nu este îndreptat împotriva potenţialului nuclear al Rusiei”, a declarat Makarov. „Aşteptăm propunerile NATO şi sperăm să se înţelegem cu colegii noştri europeni”, a adăugat Makarov.

Contrar acestor declaraţii, însă, desfăşurarea sistemului american antirachetă este orientată împotriva Rusiei, consideră Pravda. „Am putea lua măsuri de retaliere, precum desfăşurarea de Iskander şi transferul de bombardiere în zonă”, scrie publicaţia, care subliniază, însă, că „pentru acest lucru este nevoie de voinţă politică”, iar elita rusă preferă să cumpere arme NATO „inutile”, precum vasele Mistral.

Ziarul atrage atenţia că, în timp ce politica SUA este clară, desfăşurarea elementelor nu ar fi posibilă fără consimţământul Bucureştiului, iar preşedintele Traian Băsescu nu este „pudelul” Washingtonului, deşi este pro-american. „De exemplu, nu i-a fost teamă să spună <<nu>> recunoaşterii independenţei Kosovo. Însă, în ceea ce priveşte Rusia, interesele Statelor Unite şi României sunt, în mod clar, aceleaşi”, notează Pravda. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.