Acasă Uncategorized Nimic nu este întâmplător sau cum pot fi convinsi romanii ca vor...

Nimic nu este întâmplător sau cum pot fi convinsi romanii ca vor scutul antiracheta

DISTRIBUIȚI

100611 – 03052011 – Ceea ce ieri putea fi interpretay drept un studio interesant despre cultura de securitate a românilor, se dovedește astăzi o pregătoire a terenului și familiarizare a opiniei publice din România cu decizia CSAT de a instala o component a scutului antirachetă la Deveselu, în România.

Un sondaj IRES, dat publicității luni, arăta că majoritatea românilor sunt nemulţumiţi de securitatea militară a ţării şi doresc participarea României la scutul antirachetă. Românii nu prea înțeleg mare lucru din ceea ce reprezintă scutul antirachetă, dat acesta ar trebui să ne apere de ruşi, terorişti, arabi, musulmani, Osama Bin Laden, Iran, Irak şi nu numai.

Conform sondajului IRES, 40% dintre români consideră că securitatea României în acest moment este destul de scăzută, în timp ce 23% o consdieră foarte scăzută. 66% dintre români consideră o idee bună participarea României la sistemul american de apărare antirachetă. Doar 29% consideră ca fiind o idee prostă. 26% dintre respondenţi se declară convinşi că prin scutul antirachetă securitatea României va fi influenţat pozitiv, în timp ce 48% consideră ca fiind probabil aces lucru. Doar 22% se declară sceptici.

Sondajul IRES arată că majoritatea românilor (52%) consideră că de scutul antirachetă este responsabilă SUA, în timp ce 27% cred că NATO şi doar 7% UE. IRES a analizat și avantajele pe care românii le găsesc în existența scutului antirachetă – apărarea ţării (31%), protecţie din partea SUA/NATO în caz de război (4,1%), o mai bună colaborar cu SUA (2,2%), locuri de muncă (1,1%).

Sondajul confirmă și părerea bună pe care o au românii despre SUA. Românii au părere foarte bună şi despre SUA şi parteneriatul strategic cu americanii. Conform studiului IRES, românii aşteaptă de la parteneriatul cu SUA  protecţie militară (27,3%), ajutor fincaciar (9,6%), înţelegere (5,9%), ridicarea vizelor (2,7%), locuri de muncă (1,1%) etc.70% dintre români cred că relaţiile cu SUA sunt bune, iar 7% cred că sunt foarte bune. Sondajul IRES arată că românii în proporţie de 67% au o părere bună despre SUA, în timp ce 17% spun că au o părere foarte bună. Ceea ce trebuia demonstrat! – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.