Acasă Uncategorized Paris: Mircea Geoană: România trebuie să reia energic procedura de aderare la...

Paris: Mircea Geoană: România trebuie să reia energic procedura de aderare la OCDE. OCDE ne poate ajuta să intrăm în clubul ţărilor dezvoltate

DISTRIBUIȚI

101332 – 27052011 – Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a efectuat o vizită la Paris în perioada 24 – 25 mai 2011, ocazie cu care a participat, la invitaţia preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, la Forumul e-G8, organizat în pregătirea Summitului şefilor de state şi de guverne de la Deauville. În acelaşi timp, Preşedintele Senatului României a participat la ceremonia de aniversare a 50 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ce a avut loc în cadrul Forumului OCDE de la Paris, între 24 şi 25 mai 2011.

În urma participării la Forumul OCDE, Mircea Geoană a susţinut necesitatea aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, fixând noul obiectiv naţional al ţării noastre: atingerea statutului de ţară dezvoltată. În acest sens, Mircea Geoană a afirmat nevoia relansării candidaturii ţării noastre la OCDE,

 

 

 

 

 

 

 

 candidatură depusă în mod formal în aprilie 2004, în perioada în ocupa funcţia de Ministru al Afacerilor Externe.

Geoană anunţă că le va adresa în mod formal câte o scrisoare Premierului României, Emil Boc, Ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi Ministrului Economiei, Ion Ariton, prin care va solicita reluarea energică şi susţinută a eforturilor de aderare la OCDE. “Procesul aderării la OCDE trebuie reluat cu energie şi cu celeritate. Am irosit aproape 7 ani de zile şi nu ne mai putem permite niciun minut în plus de aşteptare. Aderarea la OCDE reprezintă o condiţie necesară şi obligatorie pentru ca apoi să putem trece la următorul pas şi să intrăm în clubul ţărilor dezvoltate, aşa cum au făcut deja vecinii noştri din zonă, Cehia şi Polonia,” a declarat Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului României a mai arătat importanţa rolului pe care OCDE îl joacă în acest moment, întărind rolul de armonizare şi de coagulare a eforturilor economice şi de continuă dezvoltare. În acest sens, Mircea Geoană a arătat importanţa Forumului aniversar al OCDE, menţionând totodată noul context economic global în care organizaţia şi statele membre trebuie să-şi desfăşoare activitatea. „Din Pacific până la Atlantic, OCDE este instituţia care poate să armonizeze economiile statelor dezvoltate, iar prin mecanismele sale poate să ajute nu doar ţările membre ci şi statele-candidate pentru a recupera măcar o parte din decalaje. OCDE, ca instituţie, este expresia economică a Occidentului, astăzi în plin dialog cu modele şi valori alternative a căror emergenţă este provocată de globalizare”, susţine Mircea Geoană.

El a amintit că la Forumul OCDE de la Paris a fost lansată strategia „Green Growth”, iniţiativă ce îşi propune să furnizeze un cadru precis al modului în care statele pot obţine creştere economică şi dezvoltare, prevenind în acelaşi timp degradarea mediului înconjurător şi utilizarea ineficientă a resurselor naturale. Mircea Geoană argumentează că România trebuie să fie nu doar reactivă în ceea ce priveşte acest subiect, ci un stat care să preia iniţiativa. „Dezvoltarea ecologică nu este ceva la modă, nu este următoarea bulă de investiţii ce aşteaptă să se spargă, cum zic unii, este ceea ce trebuie să facem pentru a putea avea dezvoltare adevărată, stabilă, pe termen lung. România are potenţialul şi obligaţia de a nu se mulţumi cu urmărirea şi preluarea altor modele, ci de a veni cu propriile modele în acest sens, modele pe care le poate exporta, apoi, altor state,” mai spune Geoană.

În acelaşi timp, la Forumul OCDE de la Paris a fost lansat „Indicele de Bunăstare”, instrument ce îşi propune să măsoare bunăstarea şi progresul. Acest intrument este bazat pe 11 indicatori – număr de locuinţe, venit, locuri de muncă, comunitate, educaţie, mediu, sănătate, satisfacţie faţă de propria viaţă, siguranţă, echilibru muncă-viaţă profesională. „Instrumentul lansat de OCDE este unul  foarte util întrucât cetăţenii au nevoie să-şi poată evalua în mod real situaţia, să o poată compara cu situaţia din anii precedenţi, pentru a putea monitoriza progresul pe care îl fac. Este nevoie de o evaluare mult mai umană decât simpla comparare a Produselor Interne Brute. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem nevoie de aderarea la OCDE. Putem folosi aceste instrumente pentru a ne îmbunătăţi politicile publice,” a mai spus Mircea Geoană.

În plus, Preşedintele Senatului României a declarat că este necesar ca România să adere la Convenţia OCDE privind Combaterea Corupţiei, acord la care 38 de state au acceptat deja să ia parte. Cu ocazia Formului aniversar de la Paris, Rusia a aderat la Convenţia privind Combaterea Corupţiei.

Convenţia propune monitorizarea statelor şi proceduri exhaustive de urmărire a implementării măsurilor adoptate, ceea ce contribuie la victoria statelor membre în lupta împotriva corupţiei. „România trebuie să facă eforturi să devină unul dintre statele care aderă la această Convenţie. Acest lucru ar fi atât un intrument intern de disciplină pentru a avansa în războiul nostru intern împotriva corupţiei, cât şi un pas înainte în încercarea de a creşte gradul de transparenţă decizională în alocarea şi cheltuirea banilor publici”, a afirmat Geoană.

Convenţia privind Combaterea Corupţiei consideră că mita este un fenomen cu răspândire internaţională, inclusiv în comerţ şi investiţii, ceea ce generează obstacole de natură politică şi morală, subminează buna guvernare şi dezvoltarea economică şi afectează condiţiile internaţionale de competitivitate.

De asemenea, OCDE a lansat şi raportul bianual „Economic Outlook”, document de analiză ce priveşte tendinţele majore şi forţele care modelează previziunile economice pe termen scurt. Acest document furnizează o acoperire completă  a politicilor economice necesare pentru a obţine o creştere rapidă şi preţuri stabile în cadrul fiecărui stat membru. Concluzia celui mai recent raport este că economia globală îşi revine, însă cu viteze diferite în funcţie de state şi de regiuni. Ţările trebuie să lupte împotriva deficitelor mari ce au impact negativ asupra creşterii economice.

La forumul OCDE au mai fost prezenţi: Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, Presedintele Republicii Chile – Sebastian Pinera, Premierul Belgiei – Yves Leterme, Premierul Estoniei – Andrus Ansip, Premierul Greciei – George Papandreou, Premierul Ungariei – Viktor Orban, Premierul Japoniei – Naoto Kan, Premierul Franţei – Francois Fillon, Ministrul Economiei şi Finanţelor din Italia – Giulio Tremonti. De asemenea, a participat Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.

Cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Paris, Preşedintele Senatului României şi-a exprimat susţinerea pentru candidatura Ministrului Francez al Economiei, Finanţelor şi Industriei, Christine Lagarde, la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Mircea Geoană a susţinut că România trebuie să susţină extrem de energic această candidatură, pe care a calificat-o ca fiind excepţională. „Din punct de vedere al calităţilor profesionale, politice şi diplomatice, Christine Lagarde este o persoană deja foarte respectată, a realizat în fruntea Ministerului Economiei, Finanţelor şi Industriei din Franţa performanţa de a redresa economia franceză, are o puternică experienţă anglo-saxonă, a condus la Chicago o firmă mare de avocatură un număr de ani,” a declarat Mircea Geoană. Mai mult, el a afirmat că mandatul de preşedinte al FMI trebuie să aparţină în continuare Europei, ţinând cont de modul abrupt în care s-a încheiat mandatul lui Dominique Strauss-Kahn.

Preşedintele Senatului a argumentat că este în interesul României să susţină candidatura lui Lagarde, ca un semnal pozitiv în cadrul relaţiei bilaterale cu Franţa, relaţie ce a trecut printr-o perioadă „mai delicată”.  „Sprijinul nostru cred că ar contribui la un climat mai constructiv în relaţia noastră cu Parisul,” a mai spus Geoană.

Cu ocazia vizitei la Paris, Preşedintele Senatului României a participat şi la Forumul e-G8. “Pentru România, folosirea ca avantaj competitiv a talentului pe care îl avem în zona de IT şi software poate constitui unul dintre cele mai importante motoare pentru accelerarea dezvoltării, aducând creşteri semnificative în zona productivităţii, a locurilor de muncă, a micului antreprenoriat şi a întreprinderilor mici şi mijlocii”, a declarat Geoană în cadrul evenimentului. Preşedintele Senatului a fost invitat la lucrările Forumului e-G8 de către Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, Preşedintele în exerciţiu al G8.

Forumul e-G8 s-a axat în principal pe importanţa tehnologiei comunicaţiei ca vector de susţinere şi accelerare a creşterii economice la nivel global şi ca un factor crucial în creşterea transparenţei actelor guvernamentale şi în promovarea bunei guvernări. Printre subiectele aflate pe agenda discuţiilor se numără dezvoltarea tehnologiei digitale şi impactul asupra comerţului, precum şi folosirea internetului ca factor de accelerare a creşterii economice. La eveniment au participat, printre alţii, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Craig Mundie, şeful departamentului de cercetare şi strategie de la Microsoft, Eric Schmidt, CEO al Google, Jimmy Wales, co-fondatorul Wikipedia, John Donahoe, preşedinte şi CEO eBay şi Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.