Acasă Uncategorized Praga: Firmele cehe acuzate de abuz asupra muncitorilor români caută iar migranţi

Praga: Firmele cehe acuzate de abuz asupra muncitorilor români caută iar migranţi

DISTRIBUIȚI

101007 – 16052011 –   Cateva companii din industria forestiera din Cehia, care au fost acuzate de abuzuri asupra angajatilor migranti, sunt pe cale de a recruta noi persoane din Romania, Ungaria, precum si din alte tari, pentru munca sezoniera. Agentii de mediere a fortei de munca din aceste tari sunt contactate de catre companii cehe pentru a recruta cateva sute de muncitori in industria forestiera din diferite regiuni ale Cehiei, anunţă organizaţia cehă Initiativa pentru Drepturile Lucratorilor Migranti din Praga.

Un numar mare de lucratori migranti din sectorul forestier au fost  inselati incepand cu 2009, creand ceea ce mass-media si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au considerat a fi, probabil, unul dintre cele mai de amploare cazuri de trafic de persoane (pentru alte scopuri decat exploatarea sexuala) din Europa, in momentul de fata.

Doua firme sunt suspectate, in mod special, de a isi fi inselat angajatii: Affumicata a.s. si Wood Servis Praha s.r.o. – care fac parte dintr-o retea de subcontractori, in principal pentru Czech Less & Forest s.r.o. Pe durata sezoanelor de lucru din 2009 si 2010, aceste firme au recrutat lucratori din Vietnam, Romania si Slovacia, care au curatat paduri si au plantat copaci in Cehia, promitandu-le salarii incepand de la 400 euro (10.000 de coroane cehesti) si cazare asigurata. In 2010, reteaua de companii a devenit ceva mai sofisticata: desi lucratorii aveau contracte incheiate cu Wood Servis Praha s.r.o,  exista o alta companie numita Madera Servicio s.r.o, care la randul sau obtinuse un contract cu Less & Forest s.r.o – finantator si beneficiar al serviciilor prestate.

Sute de lucratori migranti au fost fortati sa semneze contracte in limba ceha, fara a fi platiti deloc sau primind doar o mica parte din salariile cuvenite. De asemenea, multi dintre muncitori au reclamat conditii extreme de trai si de munca, precum: mese zilnice insuficiente sau inexistente, zile de munca foarte lungi (10 – 14 ore cu pauze scurte, spatii de cazare supraaglomerate, amenintari sau intimidari din partea conducerii companiei sau a supraveghetorilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.