Acasă Uncategorized Preţul benzinei ar trebui să scadă sub cinci lei pe litru

Preţul benzinei ar trebui să scadă sub cinci lei pe litru

DISTRIBUIȚI

100775 – 08052011 – Cotaţia barilului de petrol a scăzut dramatic la începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri pe bursele asiatice. Preţul barilului de petrol, cu livrare în luna iunie, a scăzut cu 3,86 de dolari, până la 95,94 de dolari, scrie Forbes. Motivul, după cum susţin analiştii citaţi de publicaţia americană, este că investitorii se aşteaptă ca statisticile privind piaţa forţei de muncă din SUA să fie mai proaste decât era de aşteptat, ceea ce, pe termen lung, se traduce într-o cerere mai mică de combustibili şi alte produse petroliere.

Preţul barilului a suferit joi cea mai mare scădere în cadrul unei singure şedinţe de tranzacţionare din aprilie 2009, de 9,44 dolari, ajungând la 99,8 dolari. Principalul motiv a fost că investitorii au ajuns la concluzia că din cele mai recente date privind economia SUA reiese că aceasta dă semne de

 încetiniri. În ceea ce priveşte statisticile privind piaţa forţei de muncă, oficialii de stat americani au declarat că săptămâna trecută numărul cererilor de şomaj a crescut la 474.000, cel mai mare nivel din ultimele opt luni.

 

Preţul litrului de benzină ar trebui să scadă sub 5 lei pe litru – Relaţia de preţ dintre barilul de petrol şi costul unui litru de benzină la pompă este de 40 – 50 de bani pentru fiecare 20 de dolari adăugaţi la preţul barilului de petrol, după cum a explicat recent Gheorghe Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil România, cel care apare mereu şi susţine scumpirea carburanţilor, indiferent de cotaţii şi de cursul valutar. Asta înseamnă, ţinând cont că barilul s-a ieftinit cu circa 20 de dolari în ultimele zile, că preţurile la pompă ar putea scădea cu 40 – 50 de bani, în condiţiile în care producătorii şi vânzătorii de carburanţi ar aplica acest mecanism şi în cazul scăderii şi nu doar al creşterii preţului barilului. Asta ar însemna că cel mai consumat sortiment de benzină, euro 95, s-ar putea ieftini de la 5,3 la 4,8 lei pe litru, în medie. Oficialii companiilor petroliere au subliniat în repetate rânduri că evoluţia barilului se reflectă în preţul benzinei la pompă cu o întârziere de 60 de zile, respectiv după epuizarea stocurilor curente!

Per total, începând din februarie până săptămâna trecută, petrolul s-a scumpit cu 35%. Tendinţa actuală, care reiese clar din evoluţia celor mai recente cotaţii, este însă de depreciere. Printre factorii care au încurajat ieftinirea barilului de petrol se numără şi aprecierea dolarului, tendinţă apărută pe piaţă imediat după anunţul privind uciderea lui Osama bin Laden.

Ne aşteptăm însă ca benzinarii din România să găsească alte scuze pentru a menţine sau majora preţurile la pompă.

Dolarul a scăzut în ultima vreme de la 3.2 la 2.75 lei, barilul a scăzut de la 120 de dolari la 95 de dolari, avem producţie internă, însă la noi benzina se scumpeşte. Cu aceşti indici preţul benzinei trebuia să scada cu 15%, să ajungă undeva la 4,7 lei pentru un litru dar el a rămas 5,4 lei. Guvernul nu are de ce să intervină întrucât încasează accize mari la petrol, deci tot românii vor avea de suferit. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.