Acasă Uncategorized Râmnicu Vâlcea: Enoriaşele din Măldăreşti – Vâlcea sunt bătute în cap cu...

Râmnicu Vâlcea: Enoriaşele din Măldăreşti – Vâlcea sunt bătute în cap cu Biblia

DISTRIBUIȚI

101107 – 19052011 – Enoriaşele din comuna Măldăreşti – Vâlcea sunt bătute cu Sfânta Evanghelie în cap de preot dacă nu fac linişte în timpul slujbei, altele sunt puse în genunchi la colţ sau chiar sunt pălmuite. Deşi la Arhiepiscopia Râmnicului sunt cunoscute „ieşirile” preotului Popescu şi scandalurile în care a fost implicat de-a lungul timpului, acesta slujeşte în continuare, fără a fi deranjat, scrie Vocea Vîlcii. În Săptămâna Mare, de exemplu, Maria Budeanu, de 65 de ani, s-a dus la biserică să se împărtăşească. „Chiar de la intrare preotul, nu ştiu de ce, m-a făcut nesimţită. N-am zis nimic pentru că aşa face de obicei. Numai că atunci când a venit să sărut Evanghelia a ridicat-o şi m-a pocnit cu ea în cap. Câteva clipe n-am mai ştiut de mine, am căzut în genunchi. M-au luat femeile şi m-au pus pe un scaun. Vreo patru zile am avut dureri de cap, am fost şi la dispensar să mă consulte doamna doctor”, povesteşte Maria Budeanu. Sfânta Evanghelie este o cartea cu coperţi îmbrăcate în tablă, inox sau argint, care cântăreşte şi 3 kg.

Tot atunci i-au căzut victime şi Silvia Holtei şi nepotul acesteia. “Mi-a dat cu pumnul în gură pentru că am îndrăznit să vorbesc în biserică. Am încercat să spun ceva şi mi-a zis că dacă nu tac îmi mai trage câteva. M-am pus pe plâns, mă durea toată faţa. Iar lui nepotu-meu, în noaptea de Înviere, i-a dat cu pumnul în spate şi cu Evanghelia în cap. Ne vorbeşte urât, ne batjocoreşte, ăsta nu-i preot”, este de părere Silvia Holtei de 62 de ani.  “Marş afară, nesimţito, aşa am fost întâmpinată de către preotul Popescu când am mers la biserică”, susţine Nicoleta Bîzu, medic din localitate.

Popa precautul: Când oamenii reclamă activitatea neortodoxă a preotului, Ion Popescu vine la întâlnirea cu ziariştii îmbrăcat civil, cu haine ponosite iar la rever poartă un pix în care este încorporată o cameră de luat vederi minusculă. “I-am dat Evanghelia să o pupe, nu i-am dat cu ea în cap. Poate vrea să spună că i-am pus-o în cap. Altceva, ce mai doriţi să ştiţi?“ spune preotul Popescu. Localnicii se plâng că preotul percepe taxe foarte mari pentru nunţi, botezuri, înmormântări şi parastase dar că taie chitanţe pe sume mult mai mici. “Pentru înmormântarea fiului meu mi-a cerut iniţial 400 – 500 de lei, iar după înmormântare mi-a zis să-i dau 700. I-am dat 500, atâta aveam la mine, chitanţă mi-a tăiat pe 400, iar la parastasul de şase săptămâni i-am dat diferenţa de 200, plus 100 taxă pentru parastas şi el mi-a tăiat chitanţă doar pentru 100 de lei. De ce? N-a vrut să îmi dea explicaţii!”, spune Aurelian Lepea. Şi nu-i singurul caz din comună. Nicoletei Bîzu, după înmormântarea tatălui, i-a dat zece plicuri în care i-a cerut să pună banii pentru preoţi, chiar şi pentru unii care nu au participat la înmormântare, cântăreţi care erau fiii preotului şi gropari. “În fiecare plic am pus câte 100 de lei, mai puţin în plicurile pentru gropari, pe aceea i-am plătit. Chitanţă mi-a tăiat pentru 200 de lei şi pe care a scris donaţie pentru locul de veci”, povesteşte femeia. Preotul se apără şi susţine că taxele sunt aprobate de consiliul parohial şi că oamenii mint când spun că nu le dă chitanţe.

Arhiepiscopia, ca de obicei, doarme – Reprezentanţii Arhiepiscopiei Râmnicului au declarat că vor face o anchetă la parohia Măldăreşti şi dacă preotul va fi găsit vinovat de perceperea unor taxe abuzive va fi transferat disciplinar. “De mai bine de trei ani Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a recomandat ca niciun preot să nu perceapă taxe pentru înmormântări”, a spus Emilian Groşenoiu, vicar la Arhiepiscopia Râmnicului. Atitudinea dictatorială şi deplasată a preotului a ajuns la urechile presei de ani buni, iar acesta a făcut obiectul multor anchete jurnalistice, fără însă a se întâmpla ceva în mod concret. Arhiepiscopia, prin reprezentanţii ei, s-a făcut să verifică, iar mai apoi s-a făcut că plouă… Preotul Ion Popescu slujeşte în continuare în biserică fără să fie deranjat sau luat la întrebări măcar. Suntem convinşi că şi de această dată ancheta mai marilor feţe bisericeşti se va termina în coadă de peşte.

Popa din Măldăreşti obligă elevii să meargă la biserică în timpul şcolii – În luna octombrie a anului trecut, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene, a scos la iveală un caz fără precedent în comuna Măldăreşti. Acolo, preotul localităţii, Ion Popescu, profitând de faptul că soţia sa era directoarea şcolii, a luat în nenumărate rânduri elevii din timpul orelor de curs, obligându-i să ia parte la procesiuni prin întreg satul, să se pună în genunchi pe te miri unde şi să se roage. Astfel copiii erau privaţi de ore importante, cum ar fi matematica, chimia, fizica, limba şi literatura română şi multe altele. Aflând de isprava preotului, părinţii au început să facă zeci de reclamaţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea.

Scandalul, însă, a pornit în momentul în care soţia sa, Silvia Popescu, a fost destituită din funcţia de director al Şcolii din Măldăreşti. Aceasta, de fapt, ocupă această funcţie doar de anul trecut, când inspector general al ISJ Vâlcea era Camelia Coroiu (PSD). Din cauza reclamaţiilor numeroase primite, însă, actuala şefă a învăţământului vâlcean a decis să o demită pe Silvia Popescu şi să îl numească în locul său pe profesorul de sport Ştefan Istocescu. Soţia preotului a refuzat, însă, să predea ştafeta, cerând o comisie de la Inspectoratul Şcolar. „De câteva săptămâni primesc zilnic reclamaţii, fie din partea doamnei Popescu, fie din partea noului director. Astfel că, luni, 5 octombrie, o comisie de inspectori şcolari a fost la Măldăreşti pentru o inspecţie tematică. Realitatea este că preotul a făcut imixtiune în procesul de învăţământ. Mie mi se pare absolut normal ca activitatea şcolară să se desfăşoare cu cadrele didactice sau cu comitetul de părinţi. Nu avea ce căuta părintele să intervină în şcoală. Nu este posibil să ia copiii de la ore şi să-i ducă prin sat la procesiuni sau la slujbe, elevii pierzând astfel orele de curs. Faptele preotului sunt cunoscute chiar şi de Arhiepiscopia Râmnicului, însă nimeni nu a luat nicio măsură până acum”, a declarat Gabriela Ene, inspector general al ISJ Vâlcea. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.