Acasă Uncategorized Regina Elisabeta a II-a începe o vizită istorică în Irlanda

Regina Elisabeta a II-a începe o vizită istorică în Irlanda

DISTRIBUIȚI

101052 – 17052011 –   Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii începe, astăzi, o vizită de stat istorică în Irlanda, prima deplasare de acest fel făcută de un monarh britanic de la obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie, eveniment produs cu aproape un secol în urmă.

Aproximativ 10.000 de membri ale poliţiei irlandeze şi ale armatei vor fi desfăşurate pe teren, în scopul creării unui dispozitiv de securitate fără precedent pe insulă, pe fondul temerii că grupurile de disidenţi ale Armatei Republicane Irlandeze (IRA), acum inactivă, vor încerca să pună la cale un atentat.

Cu toate că majoritatea cetăţenilor înţeleg că prezenţa reginei Elisabeta a II-a în Irlanda, timp de patru zile, reflectă normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări, o anumită categorie a populaţiei continuă să privească spre trecut. Din acest motiv, poliţiştii îi supraveghează, alături de militari, pe disidenţii cunoscuţi.

Cei mai radicali disidenţi măsoară trecutul recent prin numărul de morţi, de peste 3.000, pe care i-au făcut cele aproape patru decenii de violenţă între catolici şi protestanţii leali coroanei britanice.

Relaţiile dintre Irlanda şi Marea Britanie s-au normalizat total în urma acordului de pace din Vinerea Sfântă (1998), însă faptul că insula este încă împărţită în două jurisdicţii oferă condiţiile prielnice pentru ca un grup redus de disidenţi să menţină lupta armată. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.