Acasă Uncategorized Ţările puternice ies din criză cu datorii mai mari decât în 2008

Ţările puternice ies din criză cu datorii mai mari decât în 2008

DISTRIBUIȚI

 101177 – 20052011 –  SUA, Japonia şi unele ţări cu economii avansate din Europa aveau, la finele anului 2010, datorii guvernamentale cu 25% – 30% mai mari comparativ cu nivelul înregistrat înaintea declanşării crizei economice, a declarat John Lipsky, directorul general interimar al Fondului Monetar Internaţional (FMI), într-un discurs ţinut în faţa membrilor Comitetului Bretton Woods, în prima intervenţie publică a sa în calitate de director general interimar al FMI.

Oficialul a vorbit despre principalele trei riscuri cu care se confruntă economia mondială: contagiunea transfrontalieră, fluxurile de capital şi calitatea creşterii economice. El a spus că Fondul poate detecta din timp aceste pericole şi poate preveni comunitatea mondială. În acest sens, el a anunţat că FMI va finaliza, până în iulie, rapoarte asupra posibilităţilor de contagiune provenind din „primele cinci economii ale lumii, respectiv China, zona euro, Japonia,

 SUA şi Marea Britanie”. „Suntem încă departe de momentul în care ţările pot fi convinse că vor avea siguranţa accesului la lichidităţi în condiţiile unei crize”, a subliniat directorul general interimar al FMI. Potrivit acestuia, la sfârşitul anului 2010, datoria guvernamentală în unele economii avansate era cu 25%-30% mai mare decât înaintea crizei şi va creşte, dacă nu sunt luate măsuri curajoase de diminuare.

 

 

Şeful interimar al FMI a mai spus că „este nevoie de soluţii credibile pentru a face faţă ameninţărilor fiscale serioase cu care se confruntă în special economiile de la periferia Europei, dar şi SUA şi Japonia”. În contextul pachetului de finanţare în valoare de 78 miliarde de euro acordat de FMI şi UE Portugaliei şi de misiunea de evaluare a Fondului în Grecia, Lipsky a subliniat că şomajul rămâne „cu încăpăţânare” la cote înalte şi „ridică riscul creşterii şomajului structural”.

Dintre economiile dezvoltate, directorul general interimar al FMI a lăudat Germania ca fiind „una dintre puţinele economii avansate care a realizat reforme care i-au crescut competitivitatea”. John Lipsky a spus că revenirea solidă a economiilor emergente a fost concomitentă cu creşterea preţurilor la materii prime şi a inflaţiei. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.