101208 – 23052011 – Tensiunile create de scutul antirachetă între Washington și Moscova nu s-au atenuat, Rusia având rețineri față de demersul NATO. Rusia insistă asupra necesității unor garanții scrise, prin care să se specifice, explicit, că proiectul de scut antirachetă american în Europa de Est nu este îndreptat împotriva Moscovei. “Discuțiile cu SUA și NATO se desfășoară lent”, a declarat Sergehi Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă alături de omologii săi german, Guido Westerswelle, și polonez, Radoslaw Sikorski. “Una dintre probleme este că cerem să se specifice în scris că scutul antirachetă nu va fi îndreptat împotriva niciuneia dintre țările care participă la acest sistem, adică nici împotriva NATO, nici a Rusiei și nici a altor state europene”, a adaugat Lavrov, citat de Russia Today. “Ni se spune că nu este necesar ca acest lucru să fie scris deoarece sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Dar dacă nu este îndreptat împotriva Rusiei, de ce nu se specifică în scris că nu vizează nicio țară care participă la negocieri?”, întreabă Lavrov.
La 26 și 27 mai, la Deauville (Franța), va avea loc summitul G8. Săptămâna trecută, și președintele rus, Dmitri Medvedev se pronunțase asupra riscului reapariției unei curse a înarmării, ca în perioada Războiului Rece, în condițiile în care Statele Unite ale Americii nu țin cont și de solicitările Moscovei. Lavrov a subliniat că Rusia dorește un acord privind “un concept și o arhitectură comune pentru un viitor sistem european de apărare antirachetă”. Moscova vrea să fie membru cu drepturi depline în cadrul sistemului de apărare antirachetă din Europa și refuză ca un scut controlat numai de Occident să acopere o parte din teritoriul rusesc. Washingtonul a reafirmat că acest scut nu este ”cu nimic îndreptat împotriva Rusiei”.
Polonia propune ca Rusia și SUA să aibă sisteme de apărare antirachetă separate, dar interconectate. Potrivit ministrului polonez al Apărării, Bogdan Klich, ”sistemele de apărare antirachetă ale NATO și Rusiei ar trebui să coopereze, dar să fie două sisteme separate”. Kremlinul a avertizat că s-ar putea retrage din noul tratat START, dacă SUA nu le vor luaîn considerare slicitările. – www.promptmedia.ro