Acasă Uncategorized Serbia: A fost deschisă prima bibliotecă de carte românească din ţinutul Timocului

Serbia: A fost deschisă prima bibliotecă de carte românească din ţinutul Timocului

DISTRIBUIȚI

100961 – 13052011 –  In cadrul Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Romane al Daciei Ripensis, cu sediul in orasul Nigotin din Serbia, a fost deschisa prima biblioteca de carte bisericeasca si laica din tinutul Timocului, transmite Romanian Global News.

Parintele protopop Boian Alexandrovici a declarat ca a luat aceasta initiativa in scopul initierii credinciosilor tineri si batrani in cititul in limba romana si in educarea tinerei generatii in cultul crestin al romanilor ortodocsi din tinuturile istorice Timoc, Morava si sudul Dunarii.

„De aproape 180 de ani, populatia romaneasca din Serbia de Nord-Est nu a mai avut posibilitatea sa mai invete a citi in limba materna a stramosilor. Intrucat in zona nu exista scoli in limba romana, credem ca trebuie sa osardim si sa nastem in sufletele oamenilor dragostea fata de trecutul si istoria strabunilor”, a precizat parintele Alexandrovici. Prin grija unor asociatii din Romania si Serbia, deja au sosit sute de carti romanesti pe adresa bisericii din Malainita, construita de parintele Boian Alexandrovici intre anii 2004 si 2005, drept care a fost in nenumarate randuri ostracizat de autoritatile si clerul sarbesc, si chiar condamnat la inchisoare.

„Cu toate ca biblioteca nu a putut fi inca inaugurata din cauza lucrarilor de reparatie care sunt in desfasurare la sediul protopopiatului, aceasta este deschisa oricarui doritor de carte”, a mai declarat parintele Alexandrovici.

Infiintarea bibliotecii care va purta numele Sfantului Niceta de Remesiana, intemeiatorul crestinismului in Balcani (anul 335-414 d.H.), a fost posibila datorita sprijinului financiar acordat Protopopiatului Daciei Ripensis de Patriarhia Romana si a unui proiect finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.