Acasă Uncategorized Sofia: Parlamentar german: Bulgaria si Romania au şansa de a adera la...

Sofia: Parlamentar german: Bulgaria si Romania au şansa de a adera la Schengen înainte de sfârşitul anului 2011

DISTRIBUIȚI

100847 – 10052011 – Gunther Krichbaum, seful Comisiei pentru afaceri europene al Bundestag, a declarat, luni, la Sofia ca Germania va sprijini aderarea Bulgariei la Spatiul Schengen in cazul unui raport pozitiv de monitorizare al Comisiei Europene. „Decizia Germaniei cu privire la aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen va fi luata dupa raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, publicat in vara. Daca raportul este pozitiv, Germania nu are intentia de a impiedica procesul de aderare al Bulgariei la Schengen”, a declarat Krichbaum, luni, in Parlamentul bulgar.

Krichbaum a spus ca Bulgaria si Romania au in continure sansa de a adera la Schengen, inainte de sfarsitul anului 2011, relateaza Euractiv.

In discutiile sale cu parlamentarii bulgari, deputatul Bundestagului a dat diverse exemple a ceea ce constituie practici de coruptie in Bulgaria – de la averile inexplicabile ale ofiterilor bulgari vamali la necesitatea ciudata a pacientilor de a oferi mita in spital.

„Intr-o zi cand aceasta tara (Bulgaria-n.r.) isi va putea permite sa-si plateasca cetatenii cu salariile corespunzatoare activitatii lor, poate coruptia de zi cu zi va fi eradicata”, a spus Krichbaum, subliniind totodata ca atunci cand vorbeste despre coruptie, se refera la coruptie la nivel inalt.

El a dat Romania ca exemplu, referindu-se la masurile recente de combatere a coruptiei vamale.”Eu va voi da un exemplu unei tari aflate la nord de Bulgaria- cand a devenit clar ca aderarea la Schengen va fi amanata pentru o perioada de timp, au existat peste 200 de arestari, majoritatea in randul agentilor vamali care isi permiteau un mod de viata foarte luxos”, a explicat deputatul german.

„Cred ca avem nevoie sa vorbim deschis si sa spunem lucrurilor pe nume. Nu cred ca o situatie dificila poate fi rezolvata prin adoptarea de masuri care nu corespund fondului problemei. Modul in care se face acest lucru este punand intrebari si cautand cauzele”, a mai spus Krichbaum.

El a subliniat de asemenea, importanta modificare a legii bulgare referitoare la confiscarea bunurilor obtinute ilegal, a carei eficienta ar stimula foarte mult lupta impotriva coruptiei, sustine parlamentarul german.

Raportul de aderare la Schengen al Romaniei si Bulgariei a primit unda verde din partea Comisiei pentru Libertati Civile din cadrul Parlamentului European. Cele doua state au indeplinit conditiile necesare, pe baza rapoartelor de evaluare privind pregatirile pentru aderare, spun deputatii europeni. Cu toate acestea, PE va trebui sa fie in mod constant informat cu privire la masurile suplimentare care urmeaza sa fie luate in zona Bulgaria-Turcia-Grecia, legate de gestionarea migratiei. Votul final in Parlamentul European pe acest dosar este programat pe 4 iunie. Rolul Parlamentului European este, insa, unul consultativ si nu obliga statele membre sa ia o decizie.

Dupa examinarea progreselor celor doua state membre si in urma vizitelor echipelor de experti din cele doua tari, Comisia pentru libertati civile a concluzionat ca, desi unele aspecte vor necesita raportare periodica si o atentie suplimentara in viitor, ele nu constituie un obstacol in calea admiterii in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei.

„Sunt aceste doua tari gata sa intre Schengen? Raspunsul meu este clar da. Si acest lucru este evident in toate rapoartele de evaluare si inclusiv, din vizita pe care am efectuat-o in ambele state. In unele zone, aceste doua tari sunt chiar mai bine pregatite decat unele tari care sunt deja membre ale spatiului Schengen „, a declarat eurodeputatul Carlos Coelho. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.