Acasă Uncategorized Timişoara: Avem proiecte majore aprobate, dar bani ioc…

Timişoara: Avem proiecte majore aprobate, dar bani ioc…

DISTRIBUIȚI

101334 – 27052011 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, s-a aflat ieri într-o vizită oficială în judeţul Timiş unde a participat la reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu”. De asemenea, ministrul László Borbély avut cu autorităţile locale cu care a discutat despre proiectele ministerului. “Putem spune că avem contracte şi proiecte aprobate  de 5,3 miliarde de euro, în momentul de faţă. Suntem primii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte proiectele majore aprobate, însă nu stăm la fel de bine şi la capitolul absorbtia fondurilor. Avem doar 120 de milioane de euro absorbite. Greul începe când se semnează contractul, când mare parte din responsabilitate se transferă beneficiarilor, adică autorităţilor locale, consiliilor judeţene. Există pentru judeţul Timiş proiecte mari finantate prin POS Mediu, pentru alimentare cu apă şi termoficare, iar în ceea ce priveşte domeniul deşeurilor, se va semna probabil în luna iulie, un proiect pentru  realizarea unui sistem integrat pentru managementul deşeurilor din acest judeţ. Stiu că aici  s-au demarat deja şi sunt aproape terminate lucrările pentru depozitul nou de la Ghizela”, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Ministrul a subliniat faptul că în luna aprilie au fost absorbite prin POS Mediu, 6 milioane de euro, iar în luna mai 3,5 milioane de euro, exprimându-şi nemulţumirea pentru gradul de absorbţie atât de mic, într-o astfel de perioadă. „Imi este greu să înţeleg că acum, când nu mai e zăpadă, e vreme frumoasă, avem în aprilie o absorbţie de 6  milioane de euro, iar în mai de 3,5 milioane de euro. Pot să spun că am avut unele lacune legislative în ceea ce priveşte Legea achiziţiilor publice, dar le-am reparat în mare parte, iar lucrurile ar trebui să meargă mai bine”, a spus László Borbely. Printre problememe enumerate de ministrul Mediului şi Pădurilor în procesul de absorbţie a fondurilor europene au fost „proiectele prost făcute”, care trebuie modificate pe parcursul derulării contractelor. „Cred că principala problemă e la proiecte prost făcute. Când dăm drumul la lucrări constatăm că trebuie să schimbăm unele lucruri, chiar dacă s-au dat bani mulţi la consultanţi”, a precizat László Borbely.

Referitor la proiectele Adminsitraţiei Fondului pentru Mediu, ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat faptul că “această instituţie are multe programe de succes. Dintre acestea subliniez programul Rabla, şi vreau să anunţ acum, în premieră, suplimentarea cu încă cu       60 000 tichete, deoarece primul lot a fost deja epuizat. Totodată, aşa cum am anunţat deja, începând cu data de 1 iunie, vom reporni programul Casa Verde pentru persoane fizice, acesta fiind un alt program care s-a bucurat de succes, numai anul trecut fiind depuse 18.300 cereri. De asemenea, în luna iulie vom porni programul pentru piste de biciclisti. Se vor finanţa atât comunele, cât şi oraşele. În cazul comunelor, finanţarea e de până la un milion de lei, la oraşe de până la 2,5 milioane de lei. Programul va fi finanţat în proporţie de 90 la sută din fondul de mediu şi 10 la sută de autorităţile locale. Sunt programe importante care contribuie la îndeplinirea obligaţiilor care ne revin ca stat membru al UE. Conform Cartei Albe a Transporturilor, până 2030 jumatate din parcul auto trebuie sa fie electric sau hybrid, iar până în 2050 trebuie eliminate total din circulaţia urbană  maşinile conventionale”, a reamintit ministrul László Borbély. În ceea ce priveşte nivelul de poluare, ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat faptul că “Timişoara trebuie să prezinte un plan de măsuri pentru reducerea poluării din oraş şi să dovedească că poate reduce acest nivel, şi astfel să răspundem Comisiei Europene referitor la acest proiect”.

Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a vizitat Staţia de sortare a deşeurilor, unde a avut loc lansarea ediţiei din aceast an a concursului Capitala Verde a României, proiect  care se desfăşoară in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor şi care face parte din programul de responsabilitate sociala Umbrela Verde lansat de Tuborg.

Cu această ocazie a fost anunţată oficial, înscrierea municipiului Timişoara în competiţia din acest an. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.