Acasă Uncategorized 124 de contracte de lucrari acordate pentru proiecte REGIO vor fi verificate

124 de contracte de lucrari acordate pentru proiecte REGIO vor fi verificate

DISTRIBUIȚI

101959 – 21062011 – Ministerul Dezvoltării a fost notificat de Comisia Europeană că în urma auditului efectuat în România în perioada 28 martie 1 aprilie, s-a decis suspendarea plătilor ca urmare a unui sir lung de nereguli constatate. Comisia Europeană a decis suspendarea temporară a plăţilor pentru Axa 2 – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport – a Programului Operaţional Regional, din cauza problemelor privind atribuirea contractelor către firmele ce se ocupă de constructia infrastructurii. Principalele nereguli identificate de comisia de control europeană sunt legate de atribuirea contractelor pentru proiectele Regio din Teleorman, Buzău si Ilfov.  CE a verificat reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, reabilitarea DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa (beneficiar CJ Teleorman), modernizarea sistemului rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov – Gruiu (beneficiar CJ Ilfov)

 

 

si modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău (beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău-UAT Comuna Mereni).

În raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.

Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). După această etapă de verificare care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe.

În luna aprilie, Comisia Regi din cadrul Parlamentului European a invitat-o oficial pe ministrul Elena Udrea pentru a da explicatii la Bruxelles cu privire la modul cum au fost cheltuiti banii proveniti de la bugetul Uniunii Europene. Ministrul Dezvoltării nu s-a prezentat însă în fata comisiei, preferând să îl trimită pe secretarul de Stat Răzvan Murgeanu. La vremea respectivă, gestul ministrului român de a nu se prezenta în fata comisiei a stârnit reactii negative din partea europarlamentarilor germane, care au considerat că Elena Udrea sfidează Parlamentul European.

Ministrul român ar fi trebuit să explice ce soluţii a găsit România după ce membrii Comisiei REGI au evaluat în noiembrie 2010,  situaţia din tară şi au întocmit un raport legat de modul cum au fost gestionati banii. ”În mod normal, când invităm ministrul, el trebuie să vină. Este cel mai potrivit mod de a trata Parlamentul European”, a declarat coordonatorul socialiştilor europeni din Comisia REGI, europarlamentarul german, Constanze Krehl.

În replică Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRT) anunta că ministrul Udrea nu a putut merge la comisie întrucât a avut întrevederi cu vicepresedintele Comisiei Europene si cu comisarul pentru politică regională.

România are cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor UE din toate ţările membre. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.