Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Daciana Sârbu ii scrie lui Barroso pe tema finanțării programelor de...

Bruxelles: Daciana Sârbu ii scrie lui Barroso pe tema finanțării programelor de sănătate publica în UE

DISTRIBUIȚI

102272 – 30062011Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, este semnatara unei scrisori adresate marți președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe tema viitorului Programului de Sănătate Publica al Uniunii Europene. Alături de eurodeputata PSD, apelul este susținut de alți şapte colegi de la principalele grupuri politice din Parlamentul European. Scrisoarea solicita un rol prioritar acordat sanatătii publice in proiecțiile financiare ale Uniunii Europene. “Trebuie sa ne asiguram ca viitorul cadru financiar multianual garantează angajamentul UE fata de sănătatea publica si, mai ales, garantează finanțarea adecvata a acestuia”, se arata in textul scrisorii. Documentul subliniază ca in domeniul sanatatii publice se regăsesc o serie de provocări majore pentru viitorul UE, precum: obezitatea, consumul de alcool si tutun, îmbătrânirea populației si schimbările demografice. Tocmai de aceea, locul acordat programelor de sănătate in bugetul UE trebuie sa reflecte corect importanta si impactul real al acestor fenomene la nivel social si economic. “Investițiile pe termen scurt in tratamente si inovație sunt vitale, dar investițiile pe termen lung in prevenție vor avea beneficii mult mai mari atât pentru pacienți, cat si pentru economia statelor europene. Daca facem eforturi mai mari pentru a preveni bolile si afecțiunile, atunci ajutam oamenii sa evite durerea, ajutam familiile sa nu se mai confrunte cu suferința, si micșoram, in același timp, presiunea asupra sistemelor de sănătate ale statelor membre”, se subliniază in textul scrisorii.

Autorii scrisorii solicita sefului CE precizări referitoare la planurile Comisiei privind viitorul Programului de Sănătate Publica al UE, ca parte a următorului cadru financiar multianual. Alături de Daciana Sârbu, scrisoarea este semnata de Glenis Willmott (S&D, Marea Britanie), Alojz Peterle (PPE, Slovenia), Kartika Liotard (GUE/NGL, Olanda), Carl Schlyter (Greens/EFA, Suedia), Corinne Lepage (ALDE, Franta), Nessa Childers (S&D, Irlanda) si Antonyia Parvanova (ALDE, Bulgaria).

Daciana Sârbu a inițiat recent la Bruxelles mai multe demersuri in domeniul sanatatii publice, pe teme precum migrația medicilor, închiderea spitalelor din Romania, alimentația nesănătoasa si obezitatea. In tara, eurodeputata a înființat, alături de un medic si un consultant nutriționist, Asociația Școala pentru Sănătate, menita sa sprijine parintii sa invete principiile nutriției sănătoase in beneficiul copiilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.