Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputaţii vor ca firmele şi consumatorii din UE să îşi poată...

Bruxelles: Eurodeputaţii vor ca firmele şi consumatorii din UE să îşi poată alege liber legislaţia în relaţiile contractuale

DISTRIBUIȚI

101707 – 10062011- Parlamentul European a susţinut existenţa unor norme europene opţionale pentru întreprinderile şi consumatorii care încheie contracte pe piaţa unică, prin votul în plen al celor 736 de membri ai săi, cu o majoritate covârşitoare – 521 voturi “pentru”, 145 împotrivă şi 8 abţineri. Votul membrilor Parlamentului vine ca urmare a unei declaraţii politice recente a comisarului Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, conform căreia are în vedere propunerea, în această toamnă, a unei legislaţii europene opţionale în domeniul contractelor. Obiectivul comisarului este de a aduce mai multă coerenţă legislaţiei contractuale în Europa, facilitând totodată tranzacţiile transfrontaliere, în special pentru întreprinderile mici şi pentru cei 500 de milioane de consumatori ai săi.

„Analizez cu atenţie toate posibilităţile de facilitare a tranzacţiilor transfrontaliere şi cred că opţiunea preferată de Parlamentul European ar putea fi o foarte bună alegere. Ea le-ar oferi celor 500 de milioane de consumatori din Europa mai multe posibilităţi de achiziţii transfrontaliere, reducând în acelaşi timp costurile de tranzacţie pentru întreprinderile mici – care constituie coloana vertebrală a economiei noastre. Voi conlucra îndeaproape cu Parlamentul European şi cu toate statele membre pentru a vedea cum putem materializa votul de joi într-o realitate juridică atrăgătoare”, a declarat comisarul Reding.

Costurile de tranzacţie (referitoare la adaptarea termenilor contractuali şi a politicilor comerciale sau obţinerea traducerii normelor) şi incertitudinea juridică pe care o implică gestionarea dispoziţiilor unei legislaţii străine contractuale fac ca extinderea întreprinderilor mici şi mijlocii pe piaţa unică să fie deosebit de dificilă, în condiţiile în care aceste întreprinderi reprezintă 99% din totalul întreprinderilor din UE. Consumatorii şi întreprinderile ar putea alege în mod liber aplicarea unei legislaţii europene opţionale în relaţiile lor contractuale, ca alternativă la cea naţională existentă, atunci când doresc să cumpere sau să vândă mărfuri transfrontalier. O întreprindere online de mici dimensiuni care doreşte să desfăşoare activităţi comerciale în Europa ar putea economisi o sumă estimată la 9.000 (taxele juridice şi costurile aferente traducerilor pe fiecare piaţă) sau peste 230.000 euro, în cazul în care ar dori să-şi extindă afacerile la scară europeană.

Susţinerea politică a ideii unei legislaţii europene opţionale în domeniul contractelor este urmarea votului exprimat în aprilie de către Comisia pentru Afaceri Juridice cu privire la raportul din proprie iniţiativă prezentat de către Diana Wallis.  

Contractele sunt esenţiale pentru gestionarea întreprinderilor şi pentru efectuarea de vânzări către consumatori. Acestea oficializează un acord între părţi şi pot acoperi o gamă largă de aspecte, inclusiv vânzarea de bunuri şi servicii asociate, precum serviciile de reparaţii şi întreţinere.

Atunci când desfăşoară activităţi pe piaţa unică europeană, companiile utilizează o mare varietate de contracte care sunt reglementate de diferitele dispoziţii naţionale din domeniul legislaţiei contractuale. Cele 27 de seturi diferite de norme naţionale pot conduce la costuri suplimentare de tranzacţie, la o incertitudine juridică mai mare pentru întreprinderi şi la lipsa încrederii consumatorilor. Aceste aspecte pot constitui factori de descurajare atât pentru consumatori, cât şi pentru întreprinderi în ceea ce priveşte achiziţiile şi comerţul peste graniţele din UE. Costurile mai mari de tranzacţie afectează îndeosebi întreprinderile mici şi mijlocii.

În temeiul strategiei Europa 2020, Comisia abordează problema barierelor de pe piaţa unică pentru a impulsiona redresarea economică. Acest lucru include găsirea unor soluţii armonizate pentru contractele consumatorilor, a unor modele de clauze contractuale în cadrul UE şi progresul către o legislaţie europeană contractuală.

În iulie 2010, în cadrul unei Cărţi Verzi, Comisia a prezentat mai multe opţiuni vizând o abordare mai coerentă în privinţa legislaţiei contractuale. Ulterior, Comisia a organizat o consultare publică care s-a desfăşurat până la data de 31 ianuarie 2011 şi a generat 320 de răspunsuri.

La 12 aprilie 2011, Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a aprobat raportul din proprie iniţiativă al doamnei Diana Wallis, care susţine existenţa unei legislaţii europene opţionale în domeniul contractelor şi care a constituit temeiul pentru votul în plen. Parlamentarii şi-au manifestat astfel susţinerea faţă de punctul de vedere al comisiei, conform căruia un sistem opţional ar putea fi completat cu un „set de instrumente” de referinţă, pentru a asigura coerenţa şi calitatea legislaţiei europene contractuale.

La 3 mai 2011, un grup de experţi instituit de către Comisie a prezentat un studiu de fezabilitate referitor la o viitoare iniţiativă privind legislaţia europeană în domeniul contractelor. Comisia analizează în prezent acest studiu pentru a stabili în ce măsură poate constitui un punct de plecare pentru o iniţiativă de continuare a demersurilor privind legislaţia europeană contractuală. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.