Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputatul Cristian Buşoi cere tratament egal cu celelalte state membre pentru...

Bruxelles: Eurodeputatul Cristian Buşoi cere tratament egal cu celelalte state membre pentru aderarea României la Spaţiul Schengen

DISTRIBUIȚI

101649 – 08062011- Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi cere condiţii egale cu celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru România şi Bulgaria în evaluările privind aderarea la Spaţiul Schengen, acuzând schimbarea regulilor jocului şi introducerea unor noi criterii pentru ţara noastră şi cea vecină.

„Se vorbeşte adesea de încredere reciprocă. Cum putem, însă, vorbi de încredere reciprocă în momentul în care unele state membre schimbă regulile jocului din mers, introducând noi criterii pentru aderarea la Schengen? Argumentele invocate împotriva aderării României şi Bulgariei nu au fost luate în considerare în cazul niciunui alt stat care a aderat la Schengen în trecut. Singurul lucru pe care îl aşteaptă românii şi bulgarii e un tratament egal faţă de celelalte state şi o evaluare obiectivă conform aceloraşi criterii”, a declarat eurodeputatul liberal.

Cristian Buşoi a cerut, de asemenea, stabilirea unei date clare de aderare. „Parlamentul trebuie să transmită Consiliului un mesaj clar în acest sens şi să insiste asupra stabilirii unei date concrete de aderare în lunile care urmează”, a spus el.

Eurodeputatul liberal consideră că românii şi bulgarii sunt pregătiţi să facă faţă provocării Schengen. „România şi Bulgaria sunt pe deplin pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Spaţiul Schengen. Mai mult decât atât, aşa cum se arată în documentele de evaluare, în ceea ce priveşte anumite aspecte România poate fi chiar un exemplu de bune practici. Am convingerea fermă că aderarea României şi Bulgariei la acest spaţiu nu va afecta negativ siguranţa frontierelor, ci dimpotrivă, că va creşte încrederea europenilor în Spaţiul Schengen.”

Cristian Buşoi a luat cuvântul în plenul Parlamentului European în cadrul dezbaterii privind raportul Carlos Coelho referitor la proiectul de decizie a Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România, dezbatere care a precedat votul de miercuri.

Raportul a fost aprobat de europarlamentari, cu largă majoritate: 487 de voturi „pentru”, 77 împotrivă şi 29 de abţineri. Documentul urmează să intre în dezbaterea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, joi, la Luxemburg.

Marţi seara, în timpul şedinţei Grupului ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), europarlamentarul liberal român i-a cerut comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, să intervină pentru a convinge statele membre opozante să îşi schimbe poziţia în privinţa aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. „Doamna Malmstrom a avut un optimism moderat în privinţa discuţiilor care vor avea loc în Consiliu joi şi vineri după votul din Parlamentul European”, a declarat Buşoi după şedinţa grupului ALDE. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.