Acasă Uncategorized Bruxelles: In 2009, trenurile din România au întârziat patru ani şi nouă...

Bruxelles: In 2009, trenurile din România au întârziat patru ani şi nouă luni

DISTRIBUIȚI

101850 – 16062011 – Romanii, polonezii si bulgarii sunt cei mai nemultumiti din UE de serviciile companiilor de transport feroviar, acuzand durata mare a calatoriilor, lipsa curateniei si nerespectarea graficului de circulatie, potrivit unui sondaj Eurobarometru privind satisfactia calatorilor in statele membre, citat de Euractiv.

Trenurile care au circulat in Romania in 2009 au insumat intarzieri de patru ani si noua luni. Prin comparatie, tot in 2009, trenurile „Shinkansen” din Japonia au inregistrat, in medie, intarzieri de 36 de secunde. Tot ca exemplu, China inaugureaza luna aceasta linia de mare viteza Beijing – Shanghai care va face ca distanta de 1.300 km dintre cele doua metropole sa poata fi parcursa in mai putin de cinci ore.

Romania se situeaza in coada clasamentului, pe penultima pozitie, in privinta ponderii persoanelor care calatoresc cu trenul in timpul liber (39%, la egalitate cu Polonia si inaintea Ungariei, 34%). Media la nivelul UE este de 56%. Pentru calatorii de afaceri folosesc trenul 6% dintre romanii chestionati, iar 12% ajung astfel la serviciu sau scoala/universitate.

Aproape o cincime dintre romanii consultati au afirmat ca folosesc trenul de 1-3 ori pe luna sau mai des. Trei procente dintre persoanele intervievate au afirmat ca merg cu trenul in majoritatea zilelor, iar 2% recurg la acest mijloc de transport de 1-3 ori pe saptamana.

In privinta serviciilor de informare privind programul si peroanele trenurilor, romanii sunt pe pozitia a sasea in UE ca grad de nemultumire, respectiv 20%, la egalitate cu Franta, Cehia si media UE. Topul nemultumitilor este condus de Polonia, cu 46%.

Romanii sunt printre cei mai nemultumiti cetateni europeni in privinta sigurantei personale in statii, situandu-se pe pozitia a doua, cu un procentaj de 36%, la egalitate cu Bulgaria si in urma Poloniei (41%). Media in UE este de 21%.

In functie de securitatea din trenuri, romanii sunt pe locul al treilea ca nemultumire, cu 32%, dupa Polonia (40%) si Bulgaria (37%), in timp ce in UE media se situeaza la 15%.

Pasagerii trenurilor din Romania sunt pe locul al doilea in UE ca nemultumire in privinta conexiunilor cu alte mijloace de transport, cu 29%, dupa Polonia (35%). La nivelul UE, media este de 21%.

Conexiunile cu alte trenuri nu sunt satisfacatoare pentru 26% din romani, al treilea procentaj din UE, dupa Polonia (38) si Germnaia (28%), la o medie europeana de 21%.

Referitor la calitatea facilitatilor si serviciilor, precum cafenele, toalete sau magazine, 49% din pasagerii din Romania sunt nemultumiti, la fel ca in Cehia, iar cele doua tari se situeaza pe locul al cincilea in UE. Polonezii (62%) sunt din nou cei mai nemultumiti, in timp ce media europeana este de 33%.

Romanii se afla pe locul al patrulea, cu Ungaria, dupa nivelul de nemultumire in privinta curateniei si intretinerii facilitatilor din statii, cu 56%, dupa Polonia (71%), Slovacia (59%) si Bulgaria (57%). In Uniunea Europeana, 36% din calatori sunt nemultumiti.

Alte aspecte care ii nemultumesc pe cei care calatoresc pe calea ferata, in Romania sau alte state UE, sunt frecventa de succedare a trenurilor, durata calatoriilor, punctualitatea, confortul, curatenia si intretinerea vagoanelor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.