Acasă Uncategorized Bruxelles: Românii se tem mai mult decât restul europenilor de perspectiva unor...

Bruxelles: Românii se tem mai mult decât restul europenilor de perspectiva unor dezastre naturale

DISTRIBUIȚI

102027 – 22062011Un sondaj realizat de Comisia Europeană arată că peste 90% dintre respondenţii din fiecare stat membru se declară profund preocupaţi de problemele de mediu. În cazul României, la întrebarea “Cât de importantă este pentru dumneavoastră personal protejarea mediului?”, 92% dintre cei chestionaţi au răspuns că este importantă, 6% au răspuns că nu este importantă, iar 2% au răspuns „nu ştiu”. La nivelul UE, 95% au răspuns că este importantă, iar 5% au spus că nu este importantă.

            De asemenea, 85% dintre respondenţii din România şi 89% dintre cei de la nivelul întregii Uniuni Europene consideră că trebuie alocate mai multe fonduri pentru sprijinirea activităţilor de protecţie a mediului.

            În general, nu există diferenţe majore între percepţia românilor şi cea a celorlalţi cetăţeni ai Uniunii Europene cu privire la problemele de mediu. Totuşi câteva elemente îi diferenţiază.

            Potrivit sondajului, românii se tem mai mult decât media UE de perspectiva unor dezastre naturale, precum inundaţiile sau cutremurele (41% dintre românii chestionaţi se tem, faţă de media UE de 31%), de poluarea aerului ( 41% faţă de 36%), de spectrul epuizării resurselor naturale (41% faţă de 33%).

            De asemenea cetăţenii României sunt mai puţin dispuşi decât media UE să cumpere produse prietenoase cu mediul, dacă acestea sunt mai scumpe decât celelalte. Astfel, doar 65% din românii chestionaţi ar fi dispuşi să facă acest lucru, faţă de media UE de 72%.

            De altfel, respondenţii români se consideră în proporţie de doar 47% foarte bine informaţi în legătură cu problemele de mediu, în timp ce procentul pentru media UE este de 60%. Mai mult, 63% dintre românii chestionaţi spun că etichetele de pe produse nu le permit să identifice dacă produsele respective sunt ecologice sau nu. Acest procent este mare în comparaţie cu procentul similar pentru UE, de doar 48%.

            La nivelul întregii Uniuni Europene, marea majoritate a cetăţenilor consideră că utilizarea mai eficientă a resurselor naturale şi protejarea mediului ar putea stimula creşterea economică. De asemenea, peste 8 din 10 europeni sunt de părere că legislaţia UE este necesară pentru protejarea mediului în ţara lor.

            Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante cinci probleme de mediu, peste 3 din 10 europeni afirmă că sunt preocupaţi, în prezent, de diminuarea resurselor naturale (33%, faţă de 26% în 2007), 41% declară că sunt preocupaţi de poluarea apei, 33% de creşterea cantităţii de deşeuri (faţă de 24% în 2007), iar 19% de problema consumului (faţă de 11%). Pe de altă parte, preocuparea pentru pierderea biodiversităţii rămâne scăzută – numai 22% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de dispariţia speciilor şi a habitatelor.

            Sondajul a fost realizat în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în perioada 13 aprilie – 8 mai 2011 pe un eşantion de 26.825 de respondenţi din grupuri sociale şi demografice diferite. Metoda utilizată a fost chestionarea directă în limba maternă a subiecţilor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.