Acasă Uncategorized Bruxelles: Se caută Capitala Verde a Europei din anul 2014

Bruxelles: Se caută Capitala Verde a Europei din anul 2014

DISTRIBUIȚI

101804 – 15062011 – La nivelul UE a început căutarea oraşului care va moşteni titlul de Capitală Verde a Europei în anul 2014. Patru oraşe – Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz şi Nantes – au primit titlul până acum, din 2010 până în 2013. Premiul Capitala Verde a Europei recunoaşte şi recompensează oraşele cele mai avansate în promovarea unui mod de viaţă urbană care să respecte mediul înconjurător şi care pot constitui exemple de urmat pentru alte oraşe. Scopul acestui premiu anual este de a ajuta oraşele europene să devină locuri mai atrăgătoare şi mai sănătoase – „potrivite pentru viaţă”.

„Premiul Capitala Verde a Europei este un argument puternic pentru a convinge autorităţile locale că dezvoltarea urbană durabilă reprezintă calea către un viitor prosper. Aştept cu nerăbdare să primesc noi candidaturi din toată Europa, care să demonstreze cum se pot îmbina investiţiile în protecţia mediului cu creşterea economică şi cu un grad mai ridicat al bunăstării”, a declarat comisarul euopean Potočnik.

Astăzi, toate oraşele europene care au mai mult de 200.000 de locuitori îşi pot depune candidatura pentru titlul de Capitală Verde a Europei în anul 2014. Participarea este deschisă tuturor statelor membre UE, ţărilor candidate (Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Croaţia, Muntenegru şi Islanda), precum şi ţărilor din Spaţiul Economic European (Islanda, Norvegia şi Liechtenstein). În cazul ţărilor în care nu există niciun oraş care să aibă mai mult de 200.000 de locuitori, este eligibil oraşul cu cel mai mare număr de locuitori.

Cele trei obiective-cheie ale premiului sunt: să recompenseze oraşele care şi‑au dovedit deja capacitatea de a atinge ţinte ambiţioase în domeniul protecţiei mediului; să încurajeze oraşele în asumarea unor obiective ambiţioase în ceea ce priveşte îmbunătăţirea în viitor a mediului şi dezvoltarea durabilă; să ofere un exemplu de urmat pentru alte oraşe şi să promoveze cele mai bune practici şi experienţe în toate celelalte oraşe europene.

Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: contribuţia pe plan local la combaterea schimbărilor climatice globale, modalităţile de transport, zonele verzi urbane, zgomotul, generarea şi administrarea deşeurilor, natura şi biodiversitatea, aerul, consumul de apă, tratarea apelor uzate, eco-inovarea şi ocuparea durabilă a forţei de muncă, gestionarea mediului de către autorităţile locale, precum şi performanţele energetice.

Oraşele îşi pot depune candidatura până la 14 octombrie 2011. Titlul este acordat de un juriu internaţional, asistat de un grup de experţi recunoscuţi pe plan internaţional în diverse domenii ale protecţiei mediului. Câştigătorul va fi anunţat în iunie 2012.

Premiul Capitala Verde a Europei este rezultatul unei iniţiative a oraşelor care promovează o abordare ecologică. Conceptul a fost formulat iniţial la Tallinn, în Estonia, la 15 mai 2006, la iniţiativa lui Jüri Ratas, fost primar al Tallinnului, la o întrunire în cadrul căreia 15 oraşe europene şi Asociaţia Oraşelor Estoniene au semnat un memorandum de înţelegere comun privind instituirea acestui premiu.

Europa este în acest moment o societate predominant urbană, patru din cinci europeni trăind în oraşe şi municipii. Majoritatea problemelor de mediu cu care se confruntă societatea noastră îşi au originea în zonele urbane; pe de altă parte, zonele urbane concentrează voinţa şi capacitatea de inovare necesare pentru rezolvarea acestor probleme. Premiul Capitala Verde a Europei a fost conceput ca o iniţiativă de promovare şi recompensare a eforturilor, de stimulare a activităţilor ecologice ale oraşelor şi de prezentare şi încurajare a schimbului de bune practici între oraşele europene.

În afară de a oferi un exemplu de urmat pentru alte oraşe, acest plus de vizibilitate va contribui la îmbunătăţirea reputaţiei oraşului câştigător, precum şi a atractivităţii acestuia ca destinaţie pentru cei interesaţi să îl viziteze sau să muncească şi să trăiască acolo. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.